На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира среща, на която браншът ще дискутира бъдещето на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Форумът този път ще се проведе в София. Това каза Костадин Костадинов, председател на НАЗ за Фермер.БГ.
 
 
„В края на месеца ще излезем с дневния ред на срещата. Имаме потвърждението на министъра, както и на експерти от ресорното ведомство. По време на срещата ще започне и същинското разглеждане на предложенията точка по точка“, обясни Костадинов.
 
На 5 септември експертната група ще бъде в Брюксел, на 10 септември ще се проведе среща на министрите, а на 12 септември място ще заеме и дебата за позицията на България в ОСП след 2020 г. 
 
Едни от основните теми, които подлежат на най-сериозен дебат са директните плащания и таваните.
 
„Именно затова организираме и срещата, за да може целия бранш да се събере и да намерим допирни точки. НАЗ излезе с мнение относно таваните, имаме и официално становище. В същото време чакаме изчисленията на МЗХГ – анализ на предходния период на ОСП, както и анализ на предложението за таваните – какъв процент и кои земеделци ще обхване“, каза Костадинов.
 
Заедно с това НАЗ вече взе участие в няколко срещи със земеделските камари на страните от Вишеградската четворка.