Въвеждането на таван няма как да не попречи, защото в момента е до 300 000 евро, при 100 000 евро това означава три пъти по-малко субсидии. Ние в момента имаме стопанства, които не ги получават заради тавана. Това коментира министърът на земеделие Румен Порожанов по повод въвеждането на таван на директните плащания
 
 
Мненията в България са противоречиви. Биологичните и малките производители казват, че искат да има таван и да бъдат подпомагани повече малките производители. Но те и в момента се подпомагат повече. Може би това, че големите стопанства са по-рентабилни и че имат повече възможности, създава едно различно мнение.
 
Затова нашата цел е да се съберем всички, да обсъдим нещата. Независимо, че ще има противоречиви мнения, това което българският земеделски бранш иска, това трябва да бъде и нашата позиция. Но със сигурност малките в никакъв случай няма да останат неподпомогнати“, посочи министърът.   
 
Тази среща е насрочена за 26 юни, добави той и отбеляза, че освен таванът, друга много важна тема за селското стопанство в Европа е стратегически план, който всяка държава членка трябва да изработи. 
 
 
„Обвързаното производство за животновъдството и плодовете и зеленчуците също е голяма тема, защото там отново е даден един процент, който е 10, а не 13%, както е в момента. Почти всички страни, без Германия са за това, че обвързаното производство е изключително важно, затова смятам, че по тази тема ще има много сериозни дебати“, каза министърът.