Всичкото мляко, което се продава трябва да се продава с фактури, защото в обратния случай се преминава в сивия сектор – не само животновъдите, които произвеждат мляко, но и мандрите. Това коментира в интервю за Фермер.БГ Бранимир Боянов, зърнопроизводител и овцевъд, който отглежда 400 овце от породата Плевенска черноглава в село Въбел, обл. Плевен по повод предложението на МЗХ субсидиите за животни да се дават срещу реализирана продукция.

Каква беше годината за вашето стопанство?
Годината не само за моето стопанство, но изобщо за стопанствата в сектор животновъдство, беше трудна, тъй като не знам по какви причини, млякото беше с 10-15 ст по-надолу от предната година. Това естествено затрудни съществуването на фермите и оцеляването им. 
Също така продажби на агнета имаше, но не точно това, което очаквахме. Можеше и да е по-добро от 5-6 лв., като се има предвид, че по магазините и в търговската мрежа се продават агнета, за които не се знае кога са заклани и  в кои страни. Тези агнета се внасят по Великден и празниците основно в България, ето защо да търсим пазар на нашите агнета навън, това е кощунство.
Трудно оцеляваме, но за свое щастие и за нещастие на враговете ни – оцеляваме!

 
Казахте, че цените на млякото тази година са сравнително по-ниски спрямо миналата. Какви са актуалните цени във вашия район?
1,20 – 1,25 лв. за литър мляко, но това е крайно недостатъчно, просто сме на ръба на себестойността. Ако трябва да си купувам фуражи, ще трябва да си ликвидирам овцевъдството. Занимавам се с овцевъдство, но това не е основният ми поминък, отглеждам още царевица, пшеница… това, което е необходимо за отглеждането на животните и ми дава свободата да не се налага да купувам фураж за тях. 
 
Получихте ли субсидиите си? За какво ще ги използвате?
По националните доплащания за овце съм получил субсидиите навреме, за което съм доволен. Основно ги използвам за инвестиции в животновъдния обект и покриване на някои заеми. Те не са кой знае колко пари, така че разчитаме основно на производството..
 
Кога ще започне агнилната кампания?
При мен е планирана и ще започне след 5-ти януари. Надявам се да премине с добър урожай, който поне малко от малко да ни крепи над водата.
 
Решен ли е проблемът с пасищата при вас? Имате ли трудности?
Проблеми с пасищата от страна на животновъдите имаме. Не само аз, а и колегите. Това просто е недопустимо, ние да се борим за пасища и то да се борим не от държавата, а да ги връщаме от тези, които са ги вземали и ги ползват неправомерно. Да, има едни последни заповеди на зам.-министъра на земеделието и храните, които дават шанс за получаване на пасища от горския фонд. Горските стопанства имат такива площи, които до сега не са давани и даже и те самите не знаят, но в периода до 2 седмици имаме постъпки за ползването на техните пасища. Надявам се да си помогнем с тези пасища, тъй като другите пасища основно са заети от други хора. Надявам се след 1-ви февруари 2016 г. да бъдат освободени по силата на Закона.
 
Кабинетът гласува увеличение на осигурителния праг за земеделските стопани от 2016 г. на 330 лв.? Как ще ви се отрази това?
Естествено, че бюджетът трябва да се пълни по някакъв начин, а начините са два – данъци и осигуровки. Не може в тази държава да има толкова пенсионери, които в същото време да са и на малки пенсии и да няма начисление, да се вдигне осигурителния праг, с което да внасяме по-големи осигуровки. На мен като работодател естествено не ми се иска да е така, но за хората, които работят при мен сигурно ще е по-добре, тъй като след време ще получават по-големи пенсии.
 
Какво смятате относно предложението на МЗХ субсидиите за животни от 2017 г. да се дават с доказване на реализирано мляко – т.е. с фактури? 
Тук мога да се хвана за думата фактури. Правилно е! Всичкото мляко, което се продава трябва да се продава с фактури, защото в обратния случай се преминава в сивия сектор – не само животновъдите, които произвеждат мляко, но и мандрите. Ние търсим черни точки в мандрите, но самите ние даваме предпоставка за това нещо. Давайки на една мандра мляко без документи, тя естествено, че минава в сивия сектор и тогава да не се чудим защо при нас се отразява негативно това нещо. Да, аз съм за фактурите!
 
Биляна ВАСИЛЕВА
София БЕЛЧЕВА
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!