Все още няма категоричност относно източника на салмонела в пъпеши, а консумацията им у нас остава работна хипотеза. Това отговаря земеделският министър проф. Христо Бозуков на депутатско питане, провокирано от сигнал на граждани от Благоевград отпреди месец.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Сигнализиращите посочили писмо с изходящи номера и печати от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), адресирано до микробиологията в МБАЛ Благоевград, в което се казва: „Уведомяваме Ви, че по спешно съобщение на Министерството на здравеопазването и на Европейския център по контрол на заболяванията в България са внесени от Германия пъпеши, заразени със Salmonella Braenderup, които са разпространени в големи хранителни вериги и хотели на територията на страната”.

В отговора на земеделския министър се припомня, че на 21 май Европейската комисия пусна уведомление за огнище на салмонела в няколко държави членки, вероятно свързано с пъпеши от Хондурас. Съмнения за заразени пъпеши се появиха и у нас, но от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информираха, че няма данни за такива.

Агенцията съобщи, че на 30 юни е получена нова информация за доставени пъпеши от Нидерландия до българска ферма. В склада й са регистрирани и количества от Хондурас и Бразилия. Пратките са проследени в търговската мрежа, но вече нямало налични количества от доставките.

На 16 юли БАБХ съобщава на единното звено за контакт, че няма разпространение на пъпеши със салмонела в търговската мрежа у нас, подчертава ресорният министър.

Отговорът му е даден на 20 август, а запитването към него е отправено на 30 юли.