Одобряването и изплащането на субсидиите към земеделските стопани ще се извърши след приключването на проверките и потвърждаването на коректността на подадените заявления по съответната схема/мярка. Това е отговорът, който даде проф. Христо Бозуков, във връзка с въпроса за закъснелите плащания, зададен от бившия земеделски министър Десислава Танева.
 
 
По подадените заявления със заявено финансово подпомагане по Схемата за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда (зелени директни плащания), Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, Схемата за млади земеделски стопани и мерки 10 „Агроекология и климат“, 11 „Биологично земеделие“ и 214 „Агроекологични плащания“ се извършват административни проверки по смисъла на чл. 37 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП). От началото на месец април 2017 г. се извършват поетапно плащанията за Кампания 2016 по мерки 10, 11 и 214 като до момента вече са изплатени субсидиите по част от направленията от тези мерки, посочва в отговора си Бозуков.
 
 
Той обясни, че към момента продължава обработката на заявленията по всички схеми и мерки, по които все още не е извършвана оторизация за Кампания 2016.
 
Христо Бозуков припомни, че плащанията по схемите и мерките за подпомагане по линия на директните плащания съгласно чл. 75 на Регламент 1306/2013 на Европейската комисия се осъществяват в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година.