Много от производителите на овощни култури са притеснени от това, че най-вероятно ще имаме нулева година за голяма част от плодните дръвчета.
 
 
При ягодоплодните ситуацията е малко по-различна, защото ягодите все още са в пълен покой. Нямаше подлъгване от топлите дни. При малините – по същия начин, имаме опасения, че при лятната малина вероятно ще има измръзване и частична загуба на реколтата.
 
За есенната малина към момента нещата са добре, тъй като те все още са в покой и нямаме притеснения от измръзването. Но се очаква да има сравнително тежка година заради тези снегове и ниски температури, които най-вероятно ще окажат влияние върху реколтата през тази година. Това каза за Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков. 
 
Той добави, че би посъветвал малинопроизводителите да внедряват нови технологии. 
„Използването на овощарската вар като защита е приложима, както при овощните култури, така и при ягодоплодните, въпреки че в много случаи вече е сравнително късно, но може след последната резидба да редуцираме малиновите клонки, които са измръзнали и да оставим само тези, които са здрави и по този начин да им дадем по-голямо жизнено пространство и да се надяваме, че това ще компенсира частичната загуба от измръзналите растения“, каза Петков. 
 
 
Той обърна внимание и на предстоящото Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните 2018. 
„Подготовката върви с усилени темпове и очакваме от 6 до 9 май да направим една голяма световна конференция на малината, интегрирана със световно изложение на малинопроизводителите от страната и от цял свят, които се занимават с производство на индустриална малина. 
 
Както всяко изложение, това е средище на голяма част от иновациите, технологиите, техниката, които се излагат за даден бранш. И тъй като не всички производители от страната имат възможност да обиколят света или други такива изложения, сега ще имат възможността на родна земя да дойдат голяма част от фирмите, от институтите и от браншовите организации на 13 страни, известни с малинопроизводството си, които да покажат и да обменят опит с нашите производители.
 
Това ще бъде една огромна ползва за голяма маса от бенефициентите, защото така ще се получи възможност на пряк контакт с представители на чуждите асоциации за производство на малини. Така ще имаме и достъп до технологиите, които прилагат те“, каза Петков.