Въвеждането на еднодневните трудови договори за сезонните работници в селскостопанския сектор е един от постигнатите успехи за производителите на плодове и зеленчуци. Преди дни беше публикуван и проект на Наредба за прилагане на еднодневните договори. За плюсовете от въвеждането на договорите и притесненията на бранша за евентуално „компрометиране“ на този вид договори, Фермер.БГ разговаря с председателя на Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков – един от инициаторите за въвеждане на еднодневни договори за сезонните работници в агросектора:

 

 

[news]


Г-н Петков, вие бяхте един от инициаторите за това да се въведат еднодневните договори за заетост в селското стопанство. Доволен ли сте от постигнатия резултат? Вече има проект на Наредба за прилагането им...

Да, изключително доволен съм за това, което постигнахме с екипа на г-н Калфин и с екипа от МЗХ. Инициативата беше наша на малинопроизводителите и другите колеги от браншовите съюзи на овощарите. Както декларираме от почти 2 години, искаме целият сектор да бъде на светло. Ние искаме нашите членове да бъдат защитени от възможните ситуации за сблъсък със закона, т.е както са криминализирали неплащането на застраховки. По предложение на г-н Калфин предполагам ще бъде криминализирано и деянието за нещастен случай на полето или на работната площадка.

Какви цели искате да постигнете с тези договори?
С тези договори ние искаме да постигнем комплекс от цели. Първо за сезонните работници, които нямат квалификация и трудно си намират работа, а и не искат да бъдат декларирани и да подписват каквито и да е договори. Нашата идея беше да имат възможност да работят 90 дни в годината, без да губят своите социални придобивки, каквито и да са те. Второто нещо - тези хора да бъдат застраховани, работейки на полето, да бъдат осигурени и да им бъде гарантирано заплащането. Смятаме, че с тези 3 или 4 прости и малки стъпки удовлетворяваме и двете страни както на работодателя, така и на работника, без да нарушаваме правата на работниците. В същото време плюсът е и във връзка с голямата динамика на полето, това че в един ден на нас могат да ни трябват 50-100 души, а на другия ден само 10. Това позволява една гъвкава възможност за разпределение на този ограничен човешки ресурс. Примерно днес 100 души да работят при мен, а утре при друг човек без да се прекратяват трудовите договори и без да се правят нови назначения и т.н.

 

Като нещо ново, което ще се прилага за пръв път у нас, имате ли някакви притеснения относно прилагането на еднодневните договори?

Да, имаме притеснения във връзка с голямата еуфория, с приемането на тази поправка в Кодекса на труда. Оказва се, че към този пример, към тази иновация беше проявен интерес от много други браншове, въпреки че нашето огромно желание беше този вид договори да важи само за селското стопанство – само и единствено за плодове и зеленчуци, и то за сезонна работа за неквалифициран труд, в рамките на 90 дни в годината. Надяваме се това предложение да не бъде компрометирано. Ние не искаме по този начин да се нарушават правата на постоянно заетите работници. Смятаме, че закъснявайки с внедряването на този тип договори, вече сме шести месец , средата на сезона, нашата идея и желание е този закон да работи една година от приемането му и тогава да подведем резултатите, да видим какво сме постигнали. Вече имаме идеи за по- доброто администриране на този тип договори. Смятаме, че в работата може да полагаме усилия за подобряването на този тип договори.

 

София БЕЛЧЕВА

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!