Най-актуалният проблем в малинопроизводството в момента е цената на малините. Според  бюлетин от световната асоциация на малинопроизводителите  цената на този плод в световен мащаб е ниска, но въпреки общата картина, стойността на малините в България е най-висока. 
 
 
За сравнение в Чили в цената е 80 доларови цента, а в България  2,20-2,50 лв. Това е заради агресивната инвазия на страни, които са извън Европейския съюз, които оперират на общия пазар на Стария континент. Това каза председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков по време на фестивала на малината, който асоциацията организира за четвърта поредна година в град Лозница. 
 
„Украйна продава на ЕС и в Русия. Има и други страни, които в последните години много рязко повишиха производството на малини, което води до дъмпингова ситуация“, обясни Петков и призова българското земеделско министерство да защити родното ни производство. 
 
„В Германия и Австрия не произвеждат малини, но ние – да, и сме застрашени. Смятам, че занапред това ще бъде и в зърнени култури, соя, месо и мляко и тогава и големите държави в ЕС ще бъдат заплашени“, отбеляза Петков. 
Тази година загубите на малинопроизводителите са в рамките на 400-500 лв./дка, заради спадът в продукцията, който, според Петков, е в рамките на около 30 на сто. 
 
 
Друг голям проблем за производителите на малини и ягодоплодни е напояването. 
„Полетата с малини и ягодоплодни над 90% са оборудвани с капково напояване, чрез което става и торенето. Ако няма вода – няма храна за растенията“, посочи Петков и настоя да се обърне сериозно внимание от страна на институциите към този проблем, като се редуцира цената на водата и да не се увеличават таксите, които производителите плащат. 
 
Тази година разходите на малинопроизводителите, според технологичните карти на министерството, са били в размер на 800 лв./дка. „Според реална карта тези разходи са 1400 лв./дка. Тази разлика  е огромна!“, подчерта Петков. 
 
По думите му браншът е един от най-дълго намиращите се на полето. 
 
 
„Това са 8 месеца. Имаме много силен социален ефект, защото осигуряваме много работна ръка и смятаме, че на този подотрасъл трябва да се обръща голямо внимание, защото ние осигуряваме един огромен бюджет“, коментира председателят на БАМ-Я.  
Той припомни, че браншът плодове и зеленчуци настоява разпределението на обвързаната подкрепа да бъде по равно с парите за животновъдство 50/50
 
„При нас субсидията е 5-6% от общите разходи. Затова искаме справедливо субсидиране и този процес да се повиши в рамките на възможните граници. С подходящите политически инструменти, ще бъде възможно“, обърна внимание Петков.  
Той съобщи и за идея, която предлага, а именно да се обособят държавни помощи за иновации
„Нека както има помощи за участие в изложения, семинари и т.н., да има и за иновации“, посочи Петков.