Председателя на Българската стопанска камара ( БСК ) Божидар Данев, заяви днес, че трябва да се даде възможност държавната селскостопанска земя да бъде предоставена под аренда за период от 10 години, което ще развие зеленчукопроизводството и ще създаде работни места в изостаналите региони и селата.

 

Той се включи в конференция за несигурността на труда, която се проведе в централата на КТ Подкрепа. Според данните на камарата над 80% от храните у нас в момента се внасят, а държавата има огромен потенциал за развитие на селското стопанство.

 

Данев обясни, че без да се включва собствеността на общините, 3 млн. декара са собственост на държавата, „върху които е легнала като кучето върху сламата, която не дава".

 

Бизнесът предлага тази земя да бъде предоставена за десет години на предприемачи, включително социално слаби или безработни, което да създаде по едно работно място на два декара. „Страна, която е учила цяла Европа на зеленчукопроизводство, внася в момента зеленчуци ", каза Данев, като посочи, че чесънът за трапезата ни идва от Китай, а чушките и доматите - от Македония.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!