От бранша повдигнахме въпроса за Ковид мярката, за която ЕК е взела решение, докато пандемията върви, да се използва от всички държави членки. От министерството проявиха интерес, ще се изготви нотификация по най-бързия начин, за да може навреме да се случат нещата, съобщи за Агри.БГ Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди (ОБЖ), след 6-часовата онлайн среща с екипа на земеделския министър Иван Иванов.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

По думите му животновъдният сектор в момента е в много трудно положение и всяка една мярка освен Ковид помощ би била добре дошла. 

„В момента се оформя бюджетът на 2022 г. и текат разговори с финансовото министерство. Ние очертахме основните ни разходи сега – поскъпването на ток, фураж, горива. Това е достатъчно, за да може екипът на министър Иванов да се обоснове и по най-бързия начин да се формира един бюджет за de minimis за сектор „Животновъдство“, обясни Синапов.

Относно плановете за среща с Министерството на труда от бранша претендират трудът на животновъда да премине към втора категория, за да може да бъде оценен. 

„Всички колеги сме на едно мнение, че този труд трябва да бъде категоризиран не само на работниците, но и на ръководителите, управителите на животновъдни обекти и регистрираните физически лица. Екипът на Иван Иванов прояви разбиране и пое ангажимент да направи среща с другите министерства, които касаят този проблем“, уточни председателят на ОБЖ.

Друго решение, което ще се търси, е увеличаване на бюджета по интервенцията за агроекология от 2023 г. Затова министерството ще възложи на външен изпълнител да преизчисли ставките.

„Трябва да погледнем назад във времето и да видим кои мерки са били усвоени на 100% и не са достигнали – значи те са били ефикасни и трябва да заложим бюджет. Мерките, които не са били усвоени, са или неефикасни, или много сложни. Трябва да търсим по-леки варианти, за да не обременяваме фермерите“, категоричен е Синапов. 

По отношение на обвързаната подкрепа в новия програмен период от ОБЖ настояват колкото повече произвеждаш и доказваш, толкова повече средства да получаваш.

„Ние, развъдните асоциации, трябва да работим за увеличаване, а не за намаляване на млякото. Овце в млечно направление да доказват 35 л мляко, колкото едни автохтонни породи, е смешно. Тези породи, които са ангажирани с продукция, трябва да произвеждат продукция. Автохтонните породи са съвсем различно нещо. Техният ангажимент е да запазват поголовието. Когато влязат вече в производство, защото има определен праг, тогава вече да доказват продукция. За такава обвързана подкрепа говорим в перспектива“, категоричен е Синапов.