На спешна среща в Пловдив представители на почти всички регионални браншови животновъдни организации са взели решение да внесат в Прокуратурата искане за разследване на виновните за епидемията от Син език по преживните животни в България. Това заяви за Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

 

„Ситуацията излезе от контрол. Притеснени са всички животновъди. Овцевъдите са в ужас, защото стадата мрат! Губим много животни, във всички региони на страната овцете са с признаци на заразата Син език. Някой трябва да понесе отговорност за това“, категоричен е Синапов.

 

По думите му, Главният прокурор трябва да разпореди разследване защо преди 3 месеца при регистриране на първичното огнище на Син език държавата е бездействала.

 

„Истината е, че тогава Греков на два пъти внесе в Министерски съвет искане за отпускане на средства за овладяване на първичните огнища. Министерски съвет, обаче, и двата пъти отказа.

 

Това навежда на мисълта, че има умисъл, тоест налице е престъпление. Не виждам как по друг начин да нарека умишлено допускане от заболяването да пламне цялата страна“, заяви още Синапов.

 

По думите му, предишното ръководство на МЗХ е изпратило две писма до ЕК по повод констатирана зараза от Син език в България, както и за това, че в южните ни съседки също е налично заболяването.

 

„Реакция от страна на правителството нямаше никаква и затова настояваме обществото да получи отговор кой е виновен“, категоричен е Синапов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!