Нямат да право да лишават никого от извънредната мярка по COVID-19. Тази мярка е за всеки работещ и действащ животновъд, кандидатствал през 2021 г. за подпомагане! Това беше нашето предложение, нека да не си измисляме други неща.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Това бяха думите на председателят на Обединени български животновъди (ОБЖ) по повод пост на съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев затова как близо 1000 ферми, отглеждащи над 80 000 животни, ще останат без никаква подкрепа.

След разписването на указанията за помощта много фермери от различни браншове изригнаха, че ще бъдат недопустими за подпомагане по мярката COVID-19.

Това са все стопани, които не са получили своите субсидии за 2020 г. Същите не са получили de minimis за 2021 г., тъй като то бе обвързано с оторизирано плащане за 2020 г., а сега въпросните 1000 български земеделски производители ще бъдат лишени и от подпомагането по COVID-19, защото то отново е обвързано с плащането от 2020 г.

“Този човек, ако не е получил средства през 2020 г. и сега ли не трябва да получава?! Ето по този начин принуждаваме хората да се отказват! Нашата администрация убива работещите хорица! Предложението на ОБЖ е, че тази Ковид мярка е за всеки работещ, действащ животновъд, кандидатствал през 2021 г. за субсидия. Нека не си измисляме други неща! Нямат право да лишават никого от тази извънредна мярка!”, каза Синапов по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред”.

По думите му фермери могат да се свържат с асоциацията, ако имат проблеми при кандидатстването или пък са недопустими за подпомагане именно заради това изискване.

“Всички колеги могат да се обръщат към нашето обединение. Нека се обаждат, а ние ще направим всичко възможно, че да си получат субсидията. Трябва да се взема 2021 г.! Нямат право да лишават никого! Ние ще направим всичко възможно хората да си получат средствата. Не губете кураж!”, заключи Синапов.

Подобни недопустими кандидати за подпомагане по COVID-19 мярката, чийто прием и в момента върви, има и в другите сектори. Производители на плодове изпратиха няколко писма до ресорното ведомство, но все още очакват отговор затова дали ще се намери справедливо подпомагане и за техните производители.