Европейската комисия взе решение още през 2020 г. Covid мярката да се предоставя като финансова помощ заради пандемията в целия Европейски съюз. Някой от нашите политици обаче явно не е разбрал. България е единствената държава, която все още не е усвоила мярката. Това каза Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди (ОБЖ), по време на пресконференция на чувствителните сектори във Велико Търново.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

“Старото ръководство на министерството каза, че не са направили нотификация. А новите казаха, че нотификация може да се направи, но първо трябва да се осигури бюджет. В крайна сметка това не интересува българския работещ животновъд. Оказва се, че само в България не е предвидено от управляващите, че тази мярка е важна и ни е нужна. Положението в животновъдството е трагично. Губим ферми с часове. Това, което в момента управляващите не могат да осъзнаят е, че губят сектора, който изхранва обществото”, каза Синапов.

От една страна тежките условия и трудната година със задълбочаваща се криза, а от друга - липсата на предвидени пари за земеделието в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г., въпреки поисканите 110 млн. лв. от аграрното ведомство, са причината за протест на фермерите.

Той ще се състои на 2 септември, четвъртък, от 11:00 до 15:00 ч. на главния път София-Варна при великотърновското село Шереметя.

"Ще изливаме мляко, плодове и зеленчуци", каза Симеон Караколев и добави, че се очаква да присъстват около 1000 души.

Ако все пак исканията на браншовите организации от чувствителните сектори не бъдат удовлетворени, те подготвят и втори протест. Този път на 9 септември пред Народното събрание от 10:00 ч.

В пресконференцията участваха още Деан Тодоров (АРМПК), Бойко Синапов (ОБЖ), Божидар Петков (БАМ-Я), Димитричка Търпанова (ДОС), Надежда Рангелова (БКМЖ), Мария Степанчева (АББ) и други. Ето част от мненията: 

Деан Тодоров:
Изразявам своето възмущение, както и това на всички колеги от бранша, за това как е възможно държавата да включи всички останали браншове, а да изключи от подпомагане по Covid мерките българските производители.

Димитричка Търпанова:
Производството на плодове и зеленчуци търпи последствията от миналогодишната суша. Пролетта имаше доста овощни видове с много малка реколта. Проблемът в момента при нас - всички приоритетни сектори, е да можем да си задържим персонала и да си запазим бизнеса. Голяма част от зеленчукопроизводителите няма да имат средства да засеят и да започнат годината отначало. А при производството на плодове - масово се продават овощни градини и хората се отказват.

Божидар Петков:
Ние също сме част от българския бизнес и осигуряваме работни места на десетки хиляди души. По тази причина правителството досега се ангажира много сериозно да осигури средства - повече от 430 млн. лева за българския бизнес. Земеделието заема повече от 20% от него. Ние, оставяйки в периферията на това подпомагане, за съхраняване на персонала, за устойчиво презимуване, ще бъдем изключително затруднени да задържим нашите работници и тяхната единствена алтернатива ще бъде да напуснат страната. А по този начин кризата ще се задълбочи.

През 2020 г. по спряганата от бранша Covid мярка, бяха нотифицирани 93,5 млн. лева. Не цялата сума обаче беше усвоена.

“По наши изчисления около 70 млн. лева е сумата, която би стигнала за уязвимите сектори”, заключи Димитричка Търпанова.

Вижте още във видеото.