Бойко Георгиев от село Боринци, разположено в подножието на Стара планина - област Сливен е абсолютният шампион по ръчна стрижба на овце на Десети национален събор на овцевъдите. Фермерът спечели състезанието и в двата дни от събора, чийто медиен партньор е Агри.БГ.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

В първия ден - 6 май на събора фермерът свали с овчарска ножица руното на мериносова овца за 12,28 минути, а в събота подобри собствения си резултат и се справи със задачата за 9,54 минути. Именно по този начин Бойко Георгиев постави своеобразен рекорд в състезанието с печеленето на призовите места в три поредни издания на събора.  

На второ място в първия ден на състезанието се класира Бойко Бойчев от село Стрелци, който беше само с 2 секунди по-бавен от Бойко Георгиев. На трето място се класира Зекире Муставоф от Търговище с време от 15,6 минути.

В състезанието по стрижба навръх Гергьовден се включиха общо 6 души, сред които имаше и участник от браншова организация от Молдова. Всички участници получиха специални грамоти, а призьорите и парични награди, които им бяха връчени от заместник-министъра на земеделието Момчил Неков.

Във второто състезание пък се включиха 8 души, сред които и 14-годишния Илия Петров от село Лесново, община Елин Пелин.

Втори в състезанието от 7 май се класира грузинецът Иракли Дигоидзе, който е представител на браншова организация от страната си, гостуваща на форума. Трети отново стана Зекире Мустафов от Търговище

И във втория ден участниците получиха грамоти и парични награди, връчени от заместник-министър Стефан Бурджев и съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) - Симеон Караколев.