Единствено по рода си в Югоизточна Европа предприятие за преработка на зеленчуци с инсталация за анаеробно разграждане на биологични отпадъци, пречиствателна инсталация и фотоволтаична инсталация заработи в село Долна Диканя, община Радомир. Общият размер на инвестицията е над 8 милиона лева, като 4 милиона лева са осигурени по мярка 123  „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

 

Новото предприятие откри министър-председателят Бойко Борисов, на официалната церемония присъстваха и зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Атидже Алиева - Вели, народни представители, областният управител Ирена Соколова, кметовете на Перник и Радомир.

 

Премиерът Борисов подчерта, че истинският бизнес има подкрепа от страна на държавата в лицето на Държавен фонд „Земеделие. „Това е пътят за развитие на регионите, защото предприятия като това са гарант за изкупуването на земеделската продукция на стопаните, а и за осигуряването на заетост за местните хора“, допълни Борисов.

 

Основната дейност на предприятието „Елейа“ ЕООД е обработване на сурови зеленчуци (картофи, моркови, зеле и лук) и пакетирането им в предпочитани от потребителите разфасовки. Собствениците залагат на внедряване в производството на екологична, енергоспестяваща и безотпадна технология, осигуряваща намаляване на себестойността на продуктите и повишаване конкурентоспособността на предприятието.  

 

Това е най-голямата инвестиция, направена в  региона от 80-те години на миналия век. В област Перник са сключени договори за проекти по ПРСР за над 100 млн. лв., от които субсидиите са в размер на повече от 77 млн. лева.

 

„Радващото е, че по-голямата част от проектите са свързани с производството и преработката на земеделска продукция. Най-ценното в такъв тип инвестиции е перспективата за осигурено изкупуване на продукцията на стопаните от региона“, заяви при откриването на преработвателното предприятие изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов. Той приветства и бъдещите инвестиционни намерения на „Елейа“ ЕООД в подкрепа на земеделските стопани от района.

 

Ася Милева, управител на „Елейа“ ЕООД, каза, че произведените продуктите са нови за българския пазар. По думите й, маркетинговите изследвания показват, че има търсене и пазарът ще се развива. „Предприятието е нагледен пример за ефективен резултат от доброто партньорство на бизнеса с държавата при целенасоченото усвояване на европейските средства от Програмата за развитие на селските райони“, изтъкна още Милева.

 

Годишният капацитет на предприятието е за преработка на 4 620 тона суровина, от ръководството му обещават заетост в производството на 100 души, а до 300 души ще бъдат ангажирани в подготовката и доставката на суровината. Фирмена цел е и изграждането на допълнително хладилно складово стопанство с капацитет да поеме цялото производство на картофи в Югозападна България, както и района на Родопите, където този елемент от пласмента е голям проблем за местните производители.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!