Бойко Борисов и останалите министри не са пили от отровената с нитрати вода край Плиска. Това заяви проф. Божидар Димитров след появилата се информация, че в чудотворната течност е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата.

 

„Няма начин да няма нитрати. Всичко около Плиска и докъдето стига погледа са огромни масиви с вече ожъната пшеница и все още неожънат слънчоглед. Арендаторите, които в този регион имат по 100-200 000 дка земя, ги торят изобилно и естествено след дъждовете нитратите слизат в подпочвените води и влизат в това. Разбрах, че за да получиш диария, трябвало да изпиеш три литра. Аз не съм изпил нито грам, нито Бойко Борисов, така че за нас двамата няма опасност. А хората защо трябва и да пият?! По-скоро да се поръсват с нея. Никой и от министрите не е пил. Кой ще пие?! Още е мътна водата, още има да се копае, може би около 2 метра. Намерили са и едно цяло прабългарско съдче там на място", обясни проф. Димитров.

 

Фермер.БГ припомня, че ежегодно има смъртни случаи при животни в различни краища на България, които пият вода от източници, близо до земеделска земя, където се осъществява интензивно конвенционално зърнопроизводство. Земите в много краища на България вече са силно отровени заради тежката химизация в земеделието. Най-новата информация от последните 2 години пък е за остатъчните нива от препаратът глифозат, за който независими европейски научни експерти заявиха, че най-вероятно е канцерогенен за хората и животните, дори при минимални количества.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!