Отделни звена от МЗХ ще бъдат преместени в Пловдив, заяви премиерът Бойко Борисов по време на своето посещение в Пловдив. "Тук е банката с кадри за селското стопанство, тук са институтите, свързани със земеделието, които се занимават с тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия, хранителен университет", каза още той.

 

Затова в София остават Държавен Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим, категоричен бе Борисов.

 

Тази децентрализацията ще даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират, каза още той и допълни, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив, на други поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите. Той даде за пример „Агенцията по рибарство няма място в София, а ще иде във Варна.

 

За бъдещото моясто, от където ще се управлява Агенцията по лозята и виното все още се обмисля дали да е в Плевен, Хасково или в Пловдив.

 

Смисълът на реформата е да доближи държаваната администрацията до отрасъла, за който отговаря, обясни премиерът Борисов. Министър-председателят подчерта, че извън столицата ще се измества само дейността, а не целите министерства, и беше категоричен, че мястото на много от функциите на земеделското министерство е именно Градът под тепетата.