Премиера Бойко Борисов изпрати по спешност министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в село Бисер, община Харманли, където да контролира екипът на местния клон на „Напоителни системи” АД във връзка с прелелия язовир Иваново и наводненото село, след като тази сутрин се скъса стената на язовира. Министър Мирослав Найденов пътува заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов. По информация на МЗХ са мобилизирани и представители на Българската агенция по безопасност на храните, които ще следят за удавени животни, тъй като се очаква да има много такива вследствие на наводнението.

 

Харманлийското село Бисер е под вода от сутринта и положението е бедствено. Възрастен мъж е загинал, а 12 са пострадали. В момента се извежда населението. Сериозен проблем има и с язовирна стена и в хасковското село Елена, намиращо се на 20 км от гр. Харманли и 28 км. от областен център Хасково.

 

35 души са изведени до момента от наводненото село Бисер в община Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Военни хеликоптери участват в спасителната акция. Продължават усилията на екипите за спасяване на жителите на селото. Действията на силите, ангажирани в спасителната операция, са координирани от национален щаб. На място са пристигнали и доброволци от Българския Червен кръст. Местните власти работят за осигуряването на помещения за временно настаняване на изведените от наводнените райони и осигуряването им с дрехи, храна и завивки.

 

Премиера Бойко Борисов заяви пред БНТ, че е огромен риска спасителните хеликоптери да паднат в реката, защото нямали система против обледяване. "Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Сега с началника на щаба и с колегите умуваме. И всъщност поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, с която... Най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, за вашите зрители, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците. Именно и поради тази причина, ние тръгнахме над Вакарел... С една дума, и затова съм пратил на колела, вече пътуват (...), дет се вика, министър Цветанов, Найденов, „Гражданска защита”, от Стара Загора, Нова Загора модулите са изпратени да пътуват. Просто цялата обстановка е такава, че скоростта не може да е пределна. Но на другия ми телефон е началникът на щаба на военните, с пряка връзка сме си направили с летците, които просто като летят ни съобщават къде летят, какво виждат и докъде могат да стигнат. Дай Боже, да стигнат, да ги дръпнем (...). "

 

обновено в 11,27ч.:

Според местните жители към момента има 2 жертви, но тази информация не е официално потвърдена. Според кмета на Хасково собствеността на язовира е неизяснена и тепърва ще се установява кой носи отговорност за поддръжката му, съобщи репортер на Фермер.БГ от Хасково.

 

Критична е ситуацията и с язовир Ивайловград, чиито води могат да залеят всеки момент ивайловградското село Славеево, съобщи  кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.

обновено в 12,34ч.:

Трима възрастни мъже са открити починали след наводнението в харманлийското село Бисер, което беше залято след скъсване на стена на язовир "Иваново", съобщи пред БТА кметът на селото Златка Вълкова. Според нея смъртта им е вследствие от удавяне.

В ход е контролирано изпускане на водите на язовирите Йовковци и Тича.  В язовир Йовковци в момента има близо 90 млн.куб.м вода, като неговият максимален обем може да побере до 92.млн.куб.м.

 

обновена в 14,00ч.

Потвърдена е информацията за пет жертви от наводненията в Хасковска област. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката в областта остава тежка. Органите на ОДМВР-Хасково осъществяват непрекъснато наблюдение на застрашените от наводнение места. В 13.02 часа в Регионалната служба 112 – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа. Преливат четири значими язовира – яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали. Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска.
Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково. Обстановката е под непрекъснато наблюдение от органите на ОДМВР – Хасково с оглед своевременно да се прецени необходимостта от евакуиране на населени места.
Железопътният път в междугарията Свиленград–Любимец, Раднево-Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено. При необходимост и възможност, пътниците ще бъдат транспортирани с автобуси. В област Хасково е отворен пътят Димитровград-Симеоновград, след разбиване на ледохода и спадане нивото на водата. Създадена е организация от ОДМВР за непрекъснато наблюдение на водоемите в областта. Нивото на р. Марица продължава да се повишава. Залят е пътен участък в района на ГКПП - Капитан Андреево, като превантивно е спряно движението на леки автомобили.

ВИДЕО АРХИВ - НАВОДНЕНИЯТА ПРЕЗ 2005-а :