„80 млн. евро са загубите, които търпи България към момента от рестрикциите, които наложи Русия върху износа на земеделско производство от България”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното си посещение в Малко Търново.


„Полагаме огромни усилия да усвояваме европейски пари. Ако утре Европейският съвет се състои, ще поставим въпроса за огромните пари, които губим от санкциите, които сме наложили ние и контрасанкциите от Русия. В момента земеделските производители губят пари! Няма ли да има спасителен план за това, че сме пострадали от санкциите?”, попита премиерът Борисов. Той каза още, че предстоящото заседание на Европейския съвет ще бъде тежък съвет за всички.

 

[news]


„Ще настоявам и ние да имаме срокове – защото два пъти в месеца пътуваме до Брюксел, за да решаваме въпроса с Гърция. За мен е притеснително, че ЕС харчи много пари на европейските данъкоплатци, за да се събираме през ден през два да решаваме един и същи въпрос от дълги години”, коментира още премиерът. 

 

"Готов съм да заделя повече пари за намиране на нови пазари за български млечни продукти, но експортните субсидии за сирена са последното нещо, което бих отстоявал, защото това изкривява конюнктурата на пазара“. Това заяви на въпрос на Фермер.БГ еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган относно шансовете да се удовлетвори искането на България за въвеждането на експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал, както и за временна държавна помощ по отношение на производителите на мляко, за да се избегнат масови фалити и загуба на поминък в цели региони.
 Еврокомисар Хоган каза, че българският министър Десислава Танева е въвела мерки, които в краткосрочен план да подпомагат фермерите.

„Готови сме да разгледаме всички мерки, които вашето правителство и министертво са ни изпратили, но има вече приети тавани и аз съм длъжен да се съобразявам с всичко това. Има затруднения в млечния сектор в България. Търсим начин да се справим с тези проблеми“, каза еврокомисар Хоган.

 

От своя страна еврокомисар Хоган заяви, че Комисията ще обмисли допълнителен начини за разширяване и увеличаване на бюджета на мерките за подпомагане секторите плодове, зеленчуци и мляко. Според него схемата „Училищно мляко“ е една добра възможност за подпомагане, която следва да продължи. В тази връзка може да се помисли за разширяване на списъка и включване на други продукти за подпомагане по тези схеми. Еврокомисарят заяви още, че предвижда в близко време негови служители да посетят България и да проведат разговори, за това как да се въведат мерки за насърчаване на износа на българска продукция на нови пазари. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!