След като преди няколко месеца Премиера на България Бойко Борисов призова хората да садят картофи, щом не им стигат парите, то при посещението си във варненското село Падина, Премиера заяви, че тези които имат желание за работа, а не могат да си намерят такава, да станат овчари.

 

"Какво трябва да мотивира младите и образовани хора, за да останат в малките населени места?" Този въпрос зададе на премиера Бойко Борисов студентката по международни икономически отношения Галина Шишкова. Това стана по време на гореща дискусия, на която премиерът беше лектор в стартиралия проект за развитие на селските области в страната на работилница за бъдеще на България и фондация "Конрад Аденауер", която се състоя във вила "Марциана" в девненското село Падина.

"Аз съм против това изкуствено мотивиране. Мен, сиракът, кой ми е помогнал или толерирал, за да вляза в политиката, след това да стана кмет и премиер", каза Борисов. "Ако си активен, винаги ще си намериш мястото. Даром нищо не се дава, а с работа и амбиция те оценяват накрая", каза премиерът.

Той сподели, че 5 години, докато имал охранителна фирма и пазели царя, сам си е карал колата, за да няма катастрофи и инциденти и сам си я миел вечер. "Има безработни, а ето, търсят се толкова много овчари. Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън," каза Бойко Борисов в отговор на въпроса на студентката.

 

Междувременно справка на Фермер.БГ сред актуалните обяви за работа в селското стопанство показва, че този месец най-много оферти има за пастири, доячи и комбайнери.

 

© 2011 fermer.bg