Кризата в работата на Търговския регистър е преодоляна. В това каза пред депутатите днес премиерът Бойко Борисов. 
 
 
„Имам уверенията на Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ), че кризата е преодоляна, както и че ще имаме работещ в пълните си функционалности Търговски регистър, може и до края на седмицата. На минути се вдига информацията, но да ги оставим да работят ден-два спокойно, за да могат да си я довършат", каза премиерът, цитиран от БНР. 
 
Борисов описа какво е станало при срива на Търговския регистър. Към 10 август са предявени действия за възстановяване. Пренареждат дисковете в конфигурацията успешно, но базата данни не ги чете, обясни премиерът как се е стигнало до срива на мащабната база данни. 
 
Според него е потърсена помощ от всички фирми, поддържащи данните, както и външни консултанти. И от Япония сме довели специалист, защити се Борисов като допълни, че и от компанията, производител на устройствата, са изпратени специалисти.
Първият доклад от IT специалисти показва, че има хардуерен срив на базата данни на Търговския регистър и е задействан е авариен план. Сформиран е щаб с участието на ДАНС, ДАЕУ и др. експерти. Предприема се възстановяване на базата данни и от ленти, заяви Борисов, цитиран от news.bg.
 
„И трите направления стъпват за стриктни срокове за възстановяване. Кризата е преодоляна", твърди премиерът.
Премиерът отчете, че правосъдното министерство е било предупредено за потенциални проблеми още от 26 септември 2017 г. с аналитичен доклад. „Препоръчани са стабилни мерки, които преповтарят одита от Информационно обслужване. Агенцията по вписвания е сключила договор с Телеринг. Парите за изпълнение на тези мерки са осигурени в края на 2017 г.“, каза Борисов.
 
По думите му, до 31 август административните органи трябва да разработят процедури за данни и регистри. Ще се работи за защита на данни и регистри за критичната инфраструктура - надграждане на съществуващата инфраструктура, поддържане на резервни копия и увеличаване персоналния капацитет на единната информационна съобщителна мрежа и разработване на административните органи по процедури.
 
От агенцията за електронно управление до 3 септември трябва да анализират потенциалните рискове и на свързаността на първичните регистри, обясни премиерът.
 
Той предупреди, че сега сривът е заради скапване на дисковете, но има вероятност за хакерски атаки. "Приемам вината, важното е да не допуснем срив в други системи. Имаше разработка "Червей", бяха се опитали информацията да преточат на още един диск. Това е моментът да се защитим от подобни зловредни влияния в бъдеще", каза Борисов на финала на своето изказване в Народното събрание.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!