Маржът на печалба на земеделските производители тази година ще е изключително свит заради по-скъпите торове, препарати за растителна защита, труд и останалите производствени разходи, смята зърнопроизводителят Борислав Петков.

Житна дървеница плъзва по посевите в Добруджа

По негови изчисления и следейки тенденцията, цената на пшеницата по жътва трябва да стартира на 650-680 лв./тон. Ако тя бъде по-ниска, много негови колеги няма да могат да оцелеят.  

„Цената на маслодайния слънчоглед миналата година по жътва беше 1200 лв./т, той беше засят и третиран с торове на цена между 350 лв. и 400 лв./т. Тази година цената на амониевата селитра е 1600-1700 лв./тон. В резултат на това всички зърнени и маслодайни култури поскъпват, а маржът на печалба се свива“, изчислява Петков в ефира на Bloomberg TV.

Той коментира и текущите оперативни данни на Министерството на земеделието, които показват 4 пъти повече засети площи със слънчоглед към 14 април спрямо година по-рано. Според Борислав Петков този огромен ръст към средата на април отразява темпа на сеитбата, която заради подходящото време се прогнозира да свърши по-рано – около 15 май.

„Очаквам през тази година в България да бъдат засети 9,2 млн. дка земя със слънчоглед в сравнение с 8,0-8,5 млн. в последните години“, смята зърнопроизводителят и допълва, че със слънчоглед вероятно ще бъдат засети всички пропаднали площи с рапица в страната.

По отношение на войната земеделският производител сподели, че много от партньорите му от Украйна вече са дошли и преместили бизнеса си в България. По тяхна информация не повече от 30% от земите в областите Николаев, Житомир и Одеса ще бъдат засети. За останалите 70% още не е ясно – може да се заложи на сорго, ако изобщо бъдат засети. 

„Рискът за излизане на полетата е много голям – навсякъде има мини, а на някои места и ракетни обстрели. Тенденцията е много лоша в момента, те очакват недобри неща и около Западна Украйна“, коментира Петков. Според него всички държави от Черноморския басейн вероятно ще се ориентират към производство на повече пшеница и слънчоглед, включително и Румъния.