Държавата трябва да отдава дългосрочно земеделски земи под аренда.

Общините, които стопанисват около 9 млн. дка земя, също трябва да я отдават под аренда, защото те са съществен фактор в земеползването.

Това заяви пред репортер на Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Борислав Петков, в рамките на Националната среща на земеделските производители, която се провежда в к.к.Златни пясъци.

Дългосрочното отдаване под аренда ще създаде сигурност за земеделския производител и ще осигури възможност за планиране на производството му.

10 години е един много добър срок, в който един земеделския производител може да направи свой бизнес план и да участава във всички възможни програми за финансиране, включително и по мярка агроекология.

Според Петков, факт е, че в момента много земеделски производители нямат сигурност за земята, която ползват. Поради тази причина те не кандидатстват за подпомагане по агроекологичната мярка, защото санкциите при евентуално намаляване на площите, които са заявили, не са никак малки, посочи Борислав Петков.

Както Фермер.БГ съобщи вчера председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев каза, че трябва да се даде възможност държавната селскостопанска земя да бъде предоставена под аренда за период от 10 години, което ще развие зеленчукопроизводството и ще създаде работни места в изостаналите региони и селата.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!