„Ако стана министър-председател за пет минути, за първите три ще напиша заповед, с която да се спрат всички субсидии!!! И след това ще си подам оставката!

 

Субсидията представлява административно разпределение на обществени блага, а нашата администрация въобще няма компетентност да разпределя обществени блага – виждаме това във всички сектори“. Коментарът относно субсидиите за земеделие направи пред Фермер.БГ зърнопроизводителят и преработвател Борислав Богданов от Разград.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Според Богданов субсидиите ограничават свободния пазар: „За какво са ми субсидии – миналата година съм ожънал 600 кг – продал съм на 380 лв. За какво ми е тази субсидия? Тази субсидия редуцира влиянието на свободния пазар върху нашия бизнес. Тя е пагубна за земеделието и за всяка стопанска инициатива и трябва да се махне!“

„Европейският фермер си взема субсидия и тази субсидия си остава при производителя, докато в България ние дадохме субсидиите си на земесобствениците. Земесобствениците сложиха тази субсидия в банките на депозит и така реално, извадихметези средства от икономиката“, посочи производителят.

Богданов даде пример с рентите: „Само за три години, ние плащахме 20 лв рента, сега плащаме 50 лв; в Добруджанските села плащат 80 лв, преди плащаха 40 лв – субсидията е 28 лв – сметката е елементарна! А европейският фермер използва субсидията, за да си купи нещо иновативно – обновява си фермата, произодството. В Европа фермерите имат и последваща обработка“.

„Субсидиите привлякоха в сектора много хора, които нямат никакъв интерес от земеделско производство. В момента много хора гледат на земеделието като на хоби, като на средство за получаване на субсидии и едва около половината искат ефективно да работят в земеделието“, категоричен е Борислав Богданов.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!