Производителите на плодове и зеленчуци, както и всички змеделски производители трябва да излязат „на светло“, за да получават субсидии. В момента има много земеделци, които продават произведената продукция без фактури, като по този начин укриват данъци от държавата. Това трябва да спре, категоричен е земеделският производител Борис Иванов, който отглежда 7 хил. дка зърнени култури, както и 250 дка овощни градини с кайсии, праскови, нектарини, ябълки и сливи в село Нова Черно, обл. Силистра. По проблемите на овощарството в активната кампания по прибиране на кайсии, Фермер.БГ разговаря с Борис Иванов:
 
Г-н Иванов, в момента е кампанията по прибирането на кайсиите. Разкажете ни малко повече за кайсиевите насаждения, колко са те, какви сортове отглеждате, каква технология на отглеждане прилагате?
Вече 25-та година отглеждам кайсии, 110 декара кайсии. Брането на Унгарската вече приключи, тя е по-ранна. Тези дни влизаме в Мъркулещи. Аз отглеждам и типично българския сорт Роксана, която е много по-специфична кайсия от другите. Много търсена е на пазара, особено от румънците. За момента имам само тези 3 сорта кайсии, но занапред ще залагам на Харкот и Киото.


 
Тези сортове какви са и защо се спирате на тях?
Това са чужди сортове. Спирам се на тях поради търговското търсене от румънците. Пазарът там търси плодове с червеникаво оцветяване и ние сме принудени да отглеждаме това което върви на пазара.
 
Да разбирам ли в такъв случай, че значителна част от пазара вие намирате в Румъния?
Не значителна, а почти цялата част от продукцията ми се продава в Румъния, в Букурещ. От 3 до 5 % от продукцията, която произвеждам и която не е малко, остава за българския пазар. Хубаво е, че са румънците, иначе аз не виждам къде могат да се пласират тези огромни площи с кайсиеви градини, които има в Силистренска област, защото знаете че долината на кайсията е Силистренски регион. От тук Нова Черна до Силистра – това е районът, в който се произвеждат кайсии.
 
Защо се стига до парадокса, че произвеждаме качествени Български кайсии и в същото време тях ги няма на нашия пазар, а ядем турски, гръцки и т.н. вносни кайсии?
Дъмпингът, който ни правят гърците от много години и незаконната търговия, влизането по незаконен начин на стока от Турция, Македония водят до това, че на българския пазар няма български плодове. Категорично заявявам, че не само българската кайсия, а и ябълката, и прасковата ни са с много по-добри качества от гръцката. Гръцките овощари работят с много биостимулатори. Ние имаме работници от тук, които работят при тях, даже са носили марката на биостимулатора да ни докажат, че ползват много биостимулатори за по-бързо зреене и достигане на пазара. Гръцките фермери получават субсидии за това, че имат овощни градини, те получават субсидии за това че продават плодове, те получав т за това, че поливат, те получават субсидии да им се плаща енергията и водата... И тези фактори дават отражение върху крайната цена. Така излизат на пазара дъмпингови плодове и българската стока си увисва и няма къде да се продава.

 
Като казахте поливане виждам, че тук има капково напояване. Така ли е с всичките масиви при вас?
При мен цялата градина 250 декара е на капково напояване. От самото създаване до днес. Поддръжката на зелената площ в кайсиевата градина извършвам с шредер, с който насичам всички клони. Като извърша резитбите, правя и 2-3 коситби. А мястото, което е под дървото поддържам с еднократно пръскане с препарати за тревата.
 
Какви са цените на кайсиите тази година?
Изкупните цени тази и всички години са едни и същи, защото извършването на търговия на плодове е само чрез прекупвачи. Те ни изнудват при вземането на продукцията от нас на много ниски цени и след това двукратно и трикратно увеличават стойността. Не може такива цени да се вземат на пазара от купувачите след като те вземат кайсии, праскови, ябълки от фермерите за стотинки. 
Аз имам плодохранилище за 500 тона ябълки, 6 месеца държа плодовете в плодохранилището изразходвам ел. енергия. След 6 месеца ги продавам и ми дават 40 стотинки. А на пазара ябълките никога не падат под 1 лев, 1,20, 1,50, 2.00, 3.00 лв.
 
Как, според вас, може да се реши проблемът?
Аз предлагам нашите плодове да се продават с фактури и накрая като приключи кампанията да отиваме в НАП, да уточняваме колко продукция сме произвели и тогава да се дават тези така наречени субсидии, които ни дават сега за овощарството, които не са субсидии, а са пропуски от 2007 година. От голям мерак за влизане в Европейския съюз е забравено да запишат в графата овощните градини и зеленчуците. Сега ние сме без нито 1 декар заявени зеленчуци и плодове и по разни програми се мъчат да компенсират някои неща което е похвално и го подкрепям. Пари трябва да вземат само тези, които отчитат продукцията с фактури и за тази си дейност плащат данъци към тази държава. Тогава ще се решат нещата както трябва. 

 
В тази връзка одобрявате ли тази стъпка, която предприе МЗХ, субсидиите от тази година да се дават само въз основа на правно основание за земята и само на регистрирани земеделски производители?
Да, правилно е това решение, но нека да е с добавката, която казвам аз – фактури, фактури, фактури за всичко, тогава ще видите... Има колеги, които обработват 500-600 декара овощни градини и не са данъчно регистрирани. Така не може, трябва всеки да си плати своя данък в НАП и тогава да получи това, което са решили да дадат – не на калпак.
 
Нека да се върнем на актуалните цени на кайсиите в момента, какви са те?
Тази година производството на кайсия е по-слабо. От високите количества дъждове миналата година, не са заложиха много пъпки. Ранното кафяво гниене нанесе поражение, сланите нанесоха поражения на ранните сортове. Има по-малко кайсии, по-качествени, по-хубави. Тази година за пръв път ние прескачаме в цената от 1.20 лв. - 1.30 лв. за килограм, всяка друга година са били под 60 ст./кг. 
 
А с прекупвачите какво трябва да се промени?
Борсовата търговия в България трябва да се регулира и да не съобщават предния ден, че ще правят проверка в борсата в Русе, защото на този ден никой не купува плодове от Нова Черна. 
 
Защо?
Защото борсата се проверява и ще го хванат прекупвача и той не идва за плодове този ден. Трябва да се правят внезапни проверки и да проверяват както трябва, а не: Ей внимавайте, че утре ще дойдем да ви хванем!
 
МЗХ отчете, че през 2014 г. има значителен спад на производството на кайсии у нас като основна причина са неблагоприятните климатични условия. Смятате ли действително, че е така и това ли е основната причина?
Не, причината е укриване на доход. Не се произвеждат толкова кайсии, колкото се отчитат в НАП. Веднага ще ви отговоря защо мисля така. Когато направихме нашата кооперация кайсия и започнахме да даваме продукцията си, получихме субсидия за качествен плод. Първата година получихме много пари, защото никой не продава с фактури, защото като продаде с фактури и трябва да плаща данъци. Укрива се производството и не се декларира цялото производство. Това е причината.

 
Какви са наблюденията ви и вашият опит за опазване на овощните градини?
Нямам проблеми с опазването на продукцията си в овощарството и в зърнопроизводството, защото съм бил 26 години кмет на Нова Черна и тези, които искат да прибират чуждата продукция, са се научили на ред. Съществено намаляха и посегателствата и при други колеги. Нямаме такива посегателства каквито например имат колегите в Кюстендил –  да тормозят производителите на череши, да ги бият и т.н.
 
Как решавате въпроса с наемането на работна ръка, включително и на сезонни работници, в активния сезон?
При мен въпросът се решава по най-лесния начин. Жените на механизаторите ми са общи работници в градините ми и аз имам работници в градините целогодишно. Наемам максимум 10 бройки допълнителна работна ръка. Следя сега опитите да се намери някакво решение за ползването на еднодневните договори. Одобрявам това нещо, само по-бързо да влиза в сила и да се решава, защото на практика в момента е невъзможно да се издава трудов договор. Във времето докато отидем да го регистрираме договора, кайсиите ще презреят и няма да имаме нужда от тези работници. 
 
Сега се предлага една промяна в наредба №15 за пръскането с препарати за растителна защита от 9:00 до 19:30 часа от май до октомври то да бъде забранено. Как приемате това предложение?
Много е трудно да се пръска нощно време. На практика като се спзават действащите сега  закони със съобщенията за пръсканията, няма проблем.  Не може да се пръска сутрин рано и вечер късно, тъй като тези градини са поливни, те правят голяма роса, а в роса не се пръска, няма ефект от пръскането. Лошото е, че натрапиха тази рапица от Европа, която фактически ликвидира пчелите в България и се чудя дали това ще продължава и занапред, защото пчелите са най-необходими на овощарите и на другите култури но овощарите. Нали използваме сега от тези бамбуси за опрашване и всякакви други начини. 
 
Тоест при вас спазвате правилата и нямате проблем с пчеларите в региона?
Не, специално в Нова Черна нямаме проблеми. Ние имаме трима - четирима пчелари, пускаме си съобщения в кметството, всичко се спазва. Те се интересуват от нас, те носят кошерите си на нашите овощни градини, питат кога са пръсканията, прибират си пчелите ходят на слънчогледа и пак питат кога ще има пръскания и по този начин в района на Нова Черна не се е допуснало до сега погубване на пчели.
 
София БЕЛЧЕВА

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!