“Засега в Централна България годината за пчеларите върви супер. Валежите бяха в норма, имаше нектар, предстоят обаче засушавания, а ние чакаме слънчогледа”, коментира за Агри.БГ Борис Бормалийски, който развива пчелин с 1200 кошера в него. Той отчита добри добиви от първия мед от акация, средни са количествата извадени от кошерите от пашата на липата, допълни още той. 

В момента в неговото стопанство той разчита на себе си и на екип от още 4 човека, които да му помагат с ежедневната работа. 
Практикува подвижно пчеларство с 600 от кошерите си в пчелина, останалата половина са стационарни.

Подвижното пчеларство е трудна работа, тежка, но изваждаш от 50% до два пъти повече мед от кошерите”, разказа още Бормалийски. 

Пчеларят, който е в занаята от 20 години, е намерил своята формула за успеха - да правиш лични доставки и да скъсяваш веригата
“Аз реализирам меда само на дребно, от 20 години само това правя. Зареждам най-вече хотели и по-малки търговски обекти. При мен себестойността е около 5 лв.-5,50 лв./кг. Старая се да го продавам около 7-8 лв., но ако при себестойност на моя мед около 5 лв., а аз го давам на 4 лв., колкото и да обичам пчелите, няма как да се случи. Затова и повечето колеги се отказват - или го продават под себестойност, или са на себестойност”, анализира пазара Борис Бормалийски. 

По думите му изкупната цена на меда за тази година все още не е обявена, но  се очаква да е като миналата година - 3,60-3,80 лв./кг. за полифлорния мед. За меда от акация почти няма търсене, но се очертава цена около 6 лв., двойно по-ниска от преди четири сезона, допълва пчеларят. 

 И без усилие планира ново увеличение на кошерите с около 10% и тази година. 
“Това е естествено, дори не го планирам. Така започнах от 100 кошера преди 20 години и  всяка година по малко увеличавам бройката”, разказва пчеларят. 
В пчелина на Бормалийски предстои още една паша - тази от слънчогледа. Пчеларят се надява да има достатъчно подходящи условия за добър цъфтеж на културата, за да могат добивите да са нормални.