Българските млекопроизводители продължават борбата си за извоюване на субсидия за литър краве мляко заради настъпилата криза в млечния сектор през последната година. На среща с ръководството на МЗХ млекопроизводителите са поискали подпомагане от 10 стотинки на всеки реално отчетен с платежни документи литър мляко за квотния период 1 април 2014 – 1 април 2015 г., които да бъдат поискани като подкрепа за българските животновъди на предстоящата на 7 септември среща на земеделските министрите от ЕС. 
[news]
Това съобщи пред Фермер.БГ съпредседателят на Националния съюз на говедовъдите Рангел Матански и допълни: 10 ст./литър според нас е реалната подкрепа и тя ще гарантира покриване на разходите със спада на изкупната цена, а донякъде и минимална печалба, защото всички земеделски производители имат семейства и трябва да ги хранят.
 
В отговор на това искане зам.-министър Грудев изрази пълна подкрепа от МЗХ и подчерта, че България е една от първите страни обявила криза в сектора. В момента се полагат усилия за създаване на коалиция с други държави от ЕС за признаване на факта, че криза в млечния сектор има. Едва тогава може да се искат компенсации, обясни Матански. 
 
От МЗХ бе заявена позиция в подкрепа на исканото подпомагане и уверение, че този въпрос ще бъде поставен за разискване.
 
В подкрепа на искането си за 10 ст. субсидия за литър мляко от Съюза на говедовъдите са подготвили писмо с разяснения за ситуацията в сектора, което предстои да бъде изпратено до ЕК. С това писмо се оказва подкрепа за усилията на МЗХ да извоюват подпомагане за сектора и съответно за неговото оцеляване, посочи Рангел Матански.
 
С резултатите от срещата ще бъдат запознати представители на животновъдния сектор веднага след нейното приключване, и тогава ще бъдат взети решения за последващи действия.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!