Една от дейностите, които се очаква да се подпомагат след 2022 г. по агроекологичната компенсаторна мярка, е поддържането на ерозирали пасищни територии чрез засаждане на тревни смески и премахване на инвазивни чужди видове. Именно инвазивните видове ще са тема на онлайн дискусия на 12 март от 11:00 часа.

Ще се дават ли пари за наторяване на пасища с естествена тор?

Тези внесени от други държави растения вредят и на земеделските производители, като причиняват загуба на селскостопанска продукция и на земи, пасища и ливади. Те израстват бързо, разпръскват стотици хиляди семена и корените им се разпростират нашироко и дълбоко. 

Инвазивните видове извличат хранителните вещества и водата от почвата и потискат развитието на другите растения. Аморфа, бяла акация и айлант завземат ливади, пасища, гори, обработваеми земи. Увеличават се разходите за борба с плeвели като амброзия, щир, балур, татул, злолетица.

Третирането с хербициди може да е успешно. Видът и количеството им обаче трябва точно да се определи, за да не се стигне до замърсяване на почвите, водите и унищожаване на местни растения и животни.

Ако искате да разберете повече как точно да се предпазите от коварните нашественици в дивата природа, градините и парковете, се включете в онлайн дискусията с участието на: Радостина Галитионова – старши експерт в отдел „Биологично разнообразие“ в МОСВ; Димитрина Ботева – ботаник; Васил Петров – лесовъд.

Междувременно може да научите повече за инвазивните чужди видове растения на сайта на МОСВ, а линкът към срещата е ТУК.