Инсектицидът Натуралис, на основата на живи спори на хищната гъба Beauveria bassiana е регистриран за борба с телените червеи при картофи, царевица и слънчоглед. Ентомопатогенните гъби са сред алтернативните биоагенти за контрол на вредители в земеделските култури. 

Ентомологът доц. д-р Даниела Атанасова от Аграрен Университет - Пловдив обяснява как действа гъбата Beauveria bassiana:

“Попаднали върху телесната покривка на насекомите, спорите на гъбата отделят ензими, които разтварят хитина, прорастват със специални израстъци - апресори, които с механичен натиск навлизат в тялото на гостоприемника и образуват множество хифи. Тези хифи разкъсват органите и системите, изпълват телесната празнина и убиват насекомото до 6-7 дни след заразяването”.
 

Действие на Beauveria bassiana

През 1835 г. Аугустино Баси определя гъбата Beauveria bassiana, като бяла мускардина, тъй като телесната покривка на мъртвото насекомо е покрито с бял налеп - мицелът на гъбата.
 

“Продуктът Натуралис осигурява дълго последействие, защото гъбата попада в естествената си среда за развитие, продължава да се размножава и така осигурява постоянна защита. Няма резистентност! Стимулира растежа на кореновата система, допринася за повишаване на имунитета на растението и също така го предпазва и от други неприятели през вегетацията, като диабротика, царевичен стъблен пробивач, памукова нощенка и листни въшки”, обяснява доц. Атанасова.


Предсеитбеното третиране на семената с Натуралис решава проблема не само с телените червеи, но и с хоботника, който е основен неприятел при царевица и слънчоглед. В същото време инсектицидът е безопасен за пчели, бамбуси и биоагенти.

Йосиф Делгянски

Йосиф Делгянски: Натуралис работи много добре при слънчоглед!

Едно от големите земеделски стопанства в Южна България -  Гранд Агро ООД, с управител Йосиф Делгянски, от 4 години работи с инсектицида Натуралис в слъчноглед.

В сеитбооборота на стопанството се отглеждат около 20 000 дка от маслодайната култура всяка година. Изправен пред забраната за употреба на неоникотиноидни пестициди, земеделецът започва да прави опити с Натуралис за обеззаразяване на семената. Признава първоначалния си скептицизъм относно очаквания ефект от биологичния инсектицид, но впоследствие се убеждава, че препаратът работи много добре и при употребата му няма поражения от вредители:

“Основно използвам Натуралис почвено при обеззаразяване на семената слънчоглед. На практика с Натуралис замених  неоникотиноидите, с които допреди това обеззаразявахме. В нашия район се борим най-вече с теления червей, който се среща доста често.

Трябва да кажа, че след като обеззаразим с Натуралис, впоследствие не ползваме никакви други инсектициди за борба с неприятели, защото не виждаме такава нужда… Вече на 100%  прилагам инсектицида Натуралис в слънчоглед и той върши идеална работа!”

 

Допълнителна информация за инсектицида Натуралис - приложение и ценови оферти можете да получите от "Амитица" ООД: 0 888 200 900