Липсва далновидна политика в животновъдството. Нямаме управници, които да разбират от отглеждането на животни, за да могат мерките, които се прилагат, да бъдат адекватни, коментира за Агри.БГ земеделският производител Николай Димов. 

Николай Димов: Дизелът е най-голямото ми перо за кръговите поливни системи

При гостуването ни в неговото стопанство в Ямболско той ни сподели своя опит в работата с различни месодайни породи и техните кръстоски, култивирането на пасищата, подхранването и угояването на животните. В последния материал от серията ни с него изреждаме някои от причините, поради които той и неговите колеги се задъхват в момента.

Пасищата

Едни от основните ни проблеми като животновъди са свързани с пасищата. На много места, където са нашите животни, пасищата са на други хора. Нито можем да ги култивираме, нито да правим инвестиции по тях. Предното правителство донякъде промениха нещата, но бяха оставили вратички за заобикаляне на закона. Те бяха в наш ущърб и не доведоха до добри резултати. 

Подпомагането

Не можем да бъдем равнопоставени със съседни страни членки по отношение на себестойността на продукцията. Те получават много по-големи подпомагания и могат да си позволят да продават на по-ниски цени. Ние не можем да бъдем конкурентоспособни.

Много пъти съм давал пример с Гърция. Там на трупно месо, закарано в кланица, колегите получават бонус от 2 евро/кг. Едно животно на 700 кг при 60% рандеман гони близо 500 кг трупно месо. При тези 500 кг гърците получават 1000 евро бонус. А ние продаваме нашите угоени животни за 1000 евро! И в Румъния подпомагането е много по-добро от нашето.

Субсидиите за животни под селекция

Получи се голям вакуум по отношение на подпомагането на животните под селекционен контрол. В България няма политика, която да поддържа генофонда, който е в основата на добрите резултати. 

Ставките за подпомагане са смешни. Тази година кравата под селекционен контрол получи по-малко отколкото обикновената. А по нея има много разходи по отношение на отглеждане, обслужване, селекционна дейност в асоциациите. Това, което трябваше да бъде и ни се обещаваше, не се случи. Много години получаваме само голи обещания без покритие.

Съвет към бъдещи колеги

Младите, които планират да се занимават с месодайно животновъдство, трябва да подходят предпазливо и да си направят сметките добре. Да не стане така да вложат инвестиции и след това да са на загуба. В страните, в които съм ходил, животновъдите се насърчават, особено младите. Безвъзмездно им се предоставят помощи, за да могат да започнат. Това в България не виждам кога ще се случи. Нямаме такава политика.