Опустошителната болест ръжда по стъблото, която атакува ечемика и пшеницата - най-масово отглежданите зърнени култури в света, може да се появи отново във Великобритания, предупреждават учени.
 
 
При проведените тестове във Великобритания се е оказало, че над 80% от проверените 57 сорта пшеница са податливи на щама на ръжда по стъблото, който е бил открит в заразено растение в Съфолк през 2013 г. Това е бил първият път, когато болестта се е появила отново от 1955 г. досега.
 
Същият щам е поразил пшеницата в Етиопия и е предизвикал по-малки зарази в Швеция, Дания и Германия през 2013 г.
 
Тези епидемии, както и заразата във Великобритания, са "предупредителен знак" за предприемане на незабавни действия, подчертава Даян Сондърс, растителен патолог и водещ автор на проучването.
 
 
 
Ръждата може да унищожи пшеницата, източник на прехрана и препитание за повече от 1 млрд. души в развиващите се страни, показват данните на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО).
 
Заразата е в състояние да погуби 70% и дори повече от реколтата, като превърне здраво растение, което е на няколко седмици от жътва, в черно стъбло със смачкани зърна.
 
Рисковете, породени от ръждата по пшеницата, нарастват, като съвременните варианти на гъбичките стават все по-опасни. Те имат способността да се адаптират към по-високите температури на планетата, предупреждават от ФАО.
 
Развъждането на сортове пшеница, които са резистентни на болестта, е от ключово значение за контрола на заразата, а това може да отнеме много време, изтъква Даян Сондърс.
 
 
"Дори ако имаме резистентна пшенична линия днес, която тъкмо сме разработили, ще са необходими 10 години, за да бъде разпространена на пазара", обясни изследователката.
 
"Налице е изключително слаба резистентност в рамките на нашите сортове пшеница и ако заразата тръгне днес, тя би била доста опустошителна", предупреди тя.