„Болестите, излагането на въздействието на химически вещества, загубите в растителното разнообразие и изменящия се климат са фактори, които водят до намаляване на пчелните популации“.

Пчелар: Лошото време е критично за пилото

Това подчерта еврокомисарят Мария Габриел във видеообръщение, адресирано до Звезделина Иванова, изп.директор на „Добрички панаир“ и до всички участници в специализираното изложение „Пчеломания“. Форумът започна на 25 март в Добрич и ще продължи до 28 март. 

„Предизвикателство е също и гарантирането на лоялната конкуренция, защитата на качествените продукти и борбата с фалшифицирането на мед и пчелни продукти. Въпросът е какво можем да направим?“, обърна се риторично еврокомисарят към изложителите от Добруджа и страната.

Според Мария Габриел отговорът е в обединяване на усилията на институции, пчелари и земеделски стопани. Разковничето за ефективни решения за сектора е добрият диалог и вслушването едни в други.

„Иновациите, технологиите и научните изследвания могат да предоставят инструментите, от които се нуждаят всички страни за постигане на положителни резултати“, допълни още еврокомисарят. 

Специализираното изложение в Добрич се провежда за 18-ти пореден път. За втора година пчеларите и представителите на пчеларския бизнес се срещат в условията на пандемия, за да осигурят на сектора възможност да работи с най-новото оборудване, технологии и да представят продукцията си. 

„Това са 18 години, през които вие всеки път препотвърждавате истината, че без пчелите няма живот. Пчеларството и за мен е кауза“, изтъкна още еврокомисарят Мария Габриел в онлайн обръщението си. Тя допълни, че в ЕК ще се подкрепят пилотни проекти и експерименти като част от новата изследователска програма "Хоризонт Европа". Продължава работата и по подобряване събирането, управлението и споделянето на данни. "Това е една добра и силна основа за изследване и иновации в тази област", категорична е Мария Габриел.