Ежедневните валежи в област Смолян се отразяват негативно на посевите, заяви Тодорка Паунова от отдел „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян, цитирана от радио Фокус. В по-ниските райони на областта, където картофите са загърлени, експертите са констатирали и мана.

 

Паунова препоръча на стопаните да започнат да третират превантивно с препарати посетите площи, като пръскането трябва да се извършва като не вали. Заради дъждовете се очаква и развитие на бактериални и гъбни болести, тъй като топлото и влажно време създава благоприятни условия за това. При появата на подобни симптоми, земеделските стопани трябва да се обърнат към специалист или агроаптека, за да се информират за действията, които е нужно да предприемат.

 

Паунова каза още, че хората в Смолянско не застраховат своите посеви. Това се прави единствено от тези, които кандидатстват по някои мерки за подпомагане, защото там има задължително изискване. „По принцип тези, които не се обвързани с институции не застраховат, а те са масовите производители в Смолянско”, поясни Паунова и допълни, че производителите не застраховат продукцията се тъй като процедурите са бавни и тромави.

 

По думите й, при костилковите насаждения – череши, вишни и сливи, към момента има доста голям процент на ранното и късно кафяво гниене, завръзите по клоните стоят покафенели и дръвчетата няма да имат плод. Наблюденията на експертите показват, че това са случва там, където няма извършвани пръскания, а и по принцип стопаните в Смолянско нямат традиция да пръскат овощните дръвчета.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!