Здравословни проблеми заради неправилен начин на живот и хранене карат Боян Георгиев да смени диетата си, но липсата на разнообразие от плодове и зеленчуци го водят до днешната му професия - градски градинар в София.

Живял повече от 10 години в САЩ, той се завръща в България през 2012 г. Първоначално открива ползата от микрорастенията, днес обаче той добавя и производството на зеленчуци по чист начин в условията на големия град. 

“Нашето градинарство е опростено, ние с най-малко площ и обработки се стремим да отгледаме най-много зеленчуци”, разказва Боян Георгиев и допълва: “Ако един стандартен производител изкара от 1 дка, например, 1000 зелки, ние ще изкараме 2000, защото при нас е много по-компактно всичко направено и е за малки ферми”.


В момента като градина функционират около 2 дка от общо 9 дка имот в столицата, които през следващата година ще бъдат изцяло превърнати в градска градина. В три оранжерии се отглеждат домати, а сега предстои засяване и на пъстри репи, които ще радват последователите на чистата храна с три различни разцветки, обяснява Боян Георгиев. В оранжериите като втора култура ще бъдат засети марули, които ще бъдат прибирани през студените месеци от годината. 

“Ние не гледаме стандартна маруля, ние избираме по-хубави сортове. От това се различаваме от другите - чисто гледане и по-различни сортове от стандартните”, разкрива формулата си за успех Боян. 

Това е и основната философия на неговото градинарство - по щадящ и естествен за природата начин да се отглеждат разнообразни културни растения, които да осигуряват качествена храна на хората. За да запази полезните бактерии в почвата, насажденията се мулчират, тревата се коси и не се използват химически вещества.

Без бактерии растението не може да абсорбира хранителните вещества, дори и почвата да е хранителна”, казва правилната формула Боян. 
Освен с градинарство от повече от десетилетие Боян Георгиев се занимава професионално и с производството на микрорастения, които се окачествяват като хранителна бомба за всеки организъм. В помещение с площ от 350 кв. м. те откриват идеалната контролирана среда за развитие. По думите на градинаря ползата от микрорастенията е доказана и човек усвоява чрез тях до 80% от полезните вещества в културата, докато от възрастните растения той може да вземе едва 20% от потенциала им. 

“Микрорастенията представляват жива кутийка. Отрязваш си, веднага ядеш 100% от хранителните вещества, защото не са стояли в хладилника 1 седмица. Предлагаме 40 вида микрорастения, като слънчоглед, царевица, броколи, алабаш, червено зеле, грах, киселец, латинки и др. Продаваме и салатен микс от микрорастения, гледаме и ядливи цветя”, разказва Боян. 


Осигуряването на пазар е основната трудност, която вижда младият фермер. Микрорастенията той успява да продава на почитатели и ресторанти, а продукцията от градината пласира чрез онлайн платформи и пазари. 

Фермерските пазари се опитаха да обединят производителите на чиста храна, но на пазара минават 200 човека днес, няма как да продадем стоката си. Фермерските пазари все още не вървят и е губене на време. Трябва да се мисли по някакъв друг начин да се гонят клиентите”, категоричен е Боян Георгиев. 

Всеки един фермер като мен е пред фалит всеки един сезон, защото се мъчим да си продадем стоката. Аз покрай микрорастенията попълвам една ниша и вадя пари не само от градината, и при мен нещата повече се получават. На хората, които се занимават само със земеделие, им е много трудно, защото изкарват стока, която трябва веднага да се продаде”, коментира производителят.

Затова решава през този сезон да затвори цикъла на производство като изгради помещение за приготвяне на храна с продукти от градината. Пазарът им той планира да е чрез кетъринг за различни компании в столицата. 

 

Вижда проблем обаче в осигуряването на достатъчно работна ръка, затова залага на дигитализация и модернизация на процесите. 

“Ние можем да гледаме много продукция с малко хора, но проблемът е, че като стане продукцията идват процеси на сортиране, миене, опаковане, етикети и става сложно”, споделя Боян Георгиев.  

С реализирането на финансиран проект за модернизация на производството екипът от 8 човека на Боян Георгиев ще може да произвежда много повече различни култури като автоматизира процеса на измиване и опаковане.