Богато разнообразие от прикачен инвентар за нуждите на земеделските производители у нас предлага Оптиком ООД. Компанията представи най-атрактивните си и актуални за сезона модели по време на специализираното изложение БАТА Агро пролет 2016.
 
Френският производител на сеялки за точна и пунктирна сеитба MONOSEM определено впечатли с богата гама машини, като най-интересна за фермерите се оказа 12 редова навесна сеялка на уникална телескопична рама, която позволява само 3 метра транспортна ширина.
 

 
Пламен Костадинов, продуктов специалист Оптиком ООД: Машината е оборудвана с дискова секция NG+4, което позволява един постоянен дълбочинен контрол на процеса на сеитба. Преди претъпкващата секция се намира металното Про колело за предварително притискане на семената, което позволява еднаква кълняемост на семената и еднакво усвояване на хранителните вещества за семената от почвата. Също така повечето от нашите клиенти и бъдещите ни клиенти трябва да знаят, че MONOSEM предлага пълна гама сеялки, навесни и прикачни, 6, 8 и 12 редови с анкерни дискови секции. Също така MONOSEM като производител предлага и култиватори за пролетни обработки. Също така MONOSEM предлага на земелците, които се занимават със зеленчукопроизводство сеялки за малки семена. 
 
 
Испанските почвообработващи машини Ovlac на щанда на Оптиком също спечелиха вниманието на земеделците с нова дискова брана и висококачествени плугове, доказали се в тежките почвени условия в нашата страна.
 
Пламен Костадинов, продуктов специалист Оптиком ООД: Мнозина от вас са запознати с плуговете на Ovlac, но като новост днес представяме дискова брана с работна ширина от 5 метра, машината е прикачна, оборудвана е с дисков валяк, а защитата на стълбците е решена чрез плоски пружини, което осигурява една постоянна нон стоп защита при движение по терен с по-каменисти почви, като цяло с по-тежки условия на терена. Също така да припомня, че Ovlac като Испански производител на техника за почвообработка е всеизвестен с качествените си плугове предлага пълна гама от плугове както навесни така и полунавесни. Защитите са болтова, хидравлична и нон стоп с плоски пружини. Като новост от тази година Ovlac предлага на своите клиенти при полунавесните обръщателни плугове и възможността за оран извън бразда.
 
 
Високо качество при оптимални разходи за препарати за растителна защита гарантира френският производител на пръскачки Kuhn
 
Показаната на изложението машина бе с алуминиева щанга с размах на крилета от 24 метра, 7 секции, резервоара е 3200 литра. Специфичното за тази машина е, че резервоара е изработен изцяло от полиестер а резервоара за изплакване на системата е централно разположен, което е предпоставка машината да бъде изключително стабилна по време на работа и по време на транспорт. Дюзите на щангата са четворни, помпата е с дебит 265 л/мин, но като опция предлагаме и помпи с дебит от 320 л/мин както и високодебитни и центробежни помпи. Машините са прикачни, щангите са производство на световно известната фирма (Pumie) а както знаете Kuhn е синоним на качество и надеждност.
 
 
Традиционно на щанда на Оптиком присъстваха и утвърдените на пазара, иновативни и доказани със своята здравина и качество на работа тороразпръскващи машини от Sulky
 
Пламен Костадинов, продуктов специалист Оптиком ООД: Машината зад мен е модел DX30+ и е със обем на бункера от 2700 л. Оборудвана е с компютър за следене на процеса на тороразхвърляне и кантар за константо проследяване на теглото на тора в бункера. Като новост при Sulky от тази година ще ви представим новия терминал Quartz, който позволява секционен контрол на разпръскването като при него тороразхвърлящата крива се разделя на 12 секции. Също така този терминал е съвместим с абсолютно всички IsoBUS машини. 
 
 
Sulky допълва гамата си от машини и с механични сеялки за слети култури. Пример е модела на нашия шанд SX 4-метрова механична сеялка с патентовани изсяващи дискове Unidisc, които позволяват сеитбата при по-влажно време. Машината е с обем на бункера от 1350 литра, като опция се предлага и компютър, който може да следи процеса на сеитба, претъпкващи колела, заривачи както и хектарметър за точно отброяване на хектарите, които сте засели.
 
Италианско присъствие на техника за лозаро-овощарите също имаше на щанда на Оптиком ООД на БАТА Агро пролет: пълна гама от лозаро-овощарска техника на италианския производител Rinieri и италианския производител Nobili. Машините покриват изцяло нуждите на лозароовощарите за почвообработка, мождуредови и вътрешно редови обработки и като новост можем да ви предложим и платформа за беритба на високи овощни дървета като ябълки например.
 
Допълнителна информация за необходимия ви инвентар можете да получите от Оптиком ООД.