Започна изграждането на телена ограда по сухопътната граница с Румъния с дължина 133 км, като целта е да се ограничи рискът от влизане в страната на диви животни, заразени с вируса на африканска чумата по свинете (АЧС).
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи това по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра, чиято цел е да вземе мерки за недопускане и ограничаване на опасната инфекция. Заразата не е опасна за хората, но е смъртоносна за свинете и може да нанесе щети на животновъдите за стотици милиони. Изграждането на оградата започна на две места,  предстои да започне и в трети участък. 
 
„Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят, биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри“, каза министър Порожанов.
 
 
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е в постоянен контакт с румънските власти, а всички мерки, които се предприемат, са стандартни и са за целия Европейски съюз. По думите на министъра, контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от гранична полиция. 
 
„Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни“, подчерта Румен Порожанов.
 
 
Като основна мярка за биосигурност срещу африканската чума той посочи осигуряването на 10-километрова предпазна зона около големите свиневъдни обекти. Експерти от БАБХ са обиколили и идентифицирали всички задни дворове в региона, като в момента са описани 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат посетени още около 120 обекта.
 
Другите мерки включват дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност. Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като намаляват риска за свинете, отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашните стопанства.
 
„Ще предложа ограничение на груповия лов, особено в граничните райони, тъй като той крие много опасности“, каза още министър Порожанов по въпроса с груповия лов и изменението на закона, като мярка за ограничение на АЧС.
 
В щаба участват областният управител на Силистра Ивелин Иванов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Силистра д-р Себахтин Мюмюн Халид и директорът на областна дирекция на МВР старши комисар Кристиян Петров.