„Нарастват площите с фасул у нас. По размер на декарите се връщаме 30 години назад, когато масово се гледаше боб“, съобщиха учени от Добруджанския земеделски институт.

План ускорява работата на ДФЗ

През настоящата година селекционерите ще предложат на пазара 50 тона семена от фасул, като 2 тона от тях ще бъдат за биологично производство, уточни директорът доц.Илия Илиев. Биопродукцията се залага на поле от 80 дка, което разработват учените. На него ще се произвеждат семена за биологично производство на фасул, соя, лимец и ръж. 

Земеделските стопани ще могат да избират между 4 сорта фасул, като три от тях са пригодени за директна жътва. Институтът е подготвил и 10 тона семена леща.

Сортовете фасул с изправен храст са създадени от селекционера проф. Димитър Генчев. С тях той прави своеобразна революция в производството на протеиновата култура, тъй като са селектирани за механизирано прибиране и директна жътва. 

Проф.Генчев споделя, че по принцип фасулът изисква много ръчен труд и наемане на работна ръка. Затова е насочил усилията си в тази посока – първо да създаде изправен храст. Освен това при новата селекция чушките на боба разположени на около 20 см от почвата и това позволява много висока събираемост на реколтата. Неразпукването на шушулките също е успех на селекционера. Всичко това гарантира много по-голям процент рентабилност при отглеждането на протеиновата култура. 

Проф. Генчев работи в областта на селекцията на фасула близо 43 години. Автор е на над 20 сорта, като последните четири представляват нова, качествено различна селекция. До пенсионирането си оглавява секция „Селекция на бобови култури”.