Блокчейн технологиите в своята същност като добра практика за проследяемост и контрол на произхода и качеството на храните, са изключително популярни не само в Европа, но и извън нея. Днес ви представяме няколко примера за блокчейн в земеделието извън ЕС.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Изследване на Leantick - компания за проучвания, сочи, че в Турция са правени опити да се обособи един регион като център за производство на органична продукция. В оранжерия за краставици са правени опити да се изведе база данни по количествени показатели и химически състав. Резултатите от измеренията за средно тегло на плода, диаметър, дължина, твърдост, киселинност, сухо вещество и разтворимо вещество са замерени.

Оттам нататък специализирана програма анализира количеството реколта, качествените показатели и хранителните съставки. Със специализиран  хронометър на Минолта се замерват отклоненията в цветовете на всеки плод. Отчитат се всички регистрирани третирания с препарати, включително тяхното количество, дозиране, допустимост и други. Не се пропуска и отчитането на количеството напояване, което е проведено заедно със замерване на влажността на различни дълбочини в почвата. Всички данни се връзват с периодичните мостри и тестови извадки от фермата, като се търси модел за идентифициране на произхода по данните на продукцията.

Подобни опити за проследяемост са правени във Виетнам, с характерната особеност, че се използва облачно пространство за регистрация на производствените партиди. Системата е разработена предимно за животни и мляко. Прави връзка на партидния номер от опаковката на млякото, с номерата на съответните животни, от които е добито млякото в конкретната партида. Същото е с партидата на месото, разнесено по месарници във връзка с движението им през съответните кланици.

Отново в Турция, в преработвателна компания за пчелен мед въвеждат допълнителен идентификатор към етикета, който
има уникален QR код. Над кода има идентификационен номер. След като бъде сканиран с четец, включително и от мобилен телефон, кодът иска потвърждение за съвпадението на определен идентификационен номер и изписания на опаковката. Това е потвърждение за принадлежност на конкретния продукт към определена партидата. Потребителят има избор да види лабораторните анализи на партидата или да получи копие от лабораторния анализ на електронната си поща.

В САЩ, считано от 2016 г., е в сила ново законодателство, съобразно което се вменява наказателна отговорност на всички оператори по хранителната верига, които допуснат вредни за здравето на потребителите отклонения от стандартите за качество и безопасност на храните.

В новите регламенти се установяват правила за редица неща, като биологична сигурност на продуктите, за пакетиране и транспорт, контрол на доставчиците по веригата, програма за верификация на чуждестранни доставчици и внос и много други.

С философията, че превантивния контрол и навременен мониторинг осигуряват повече безопасност на храните отколкото всякакъв вид регулярни проверки на представителни извадки и коригиращи действия, цялостната рамка на нормативните документи на САЩ са насочени към превенция и управление на рисковете. Най-общо, превантивните средства за контрол на храни, предназначени за консумация от човека, са обхванати от законодателни изисквания за стандарти за актуални добри производствени практики и системи за безопасност на храните. Подобни са изискванията за храни за животни, независимо дали се използват храна или не.

Всичко това е поредното доказателство, че блокчейн в земеделието се счита за добра практика, но освен това помага за изсветляване на пазара, доставките и спомага за безопасността и гарантира качеството на продуктите.