Блокчейн може да се използва дори в хранително-вкусовата промишленост. Част от качествата на тази система е способността й да направи цялата верига за доставка на храни проследима. Това повишава доверието на потребителите в хранителните марки.

Чрез използване на базирано на блокчейн проследяване на храни, една марка може да подобри имиджа си и да се открои от конкуренцията. С проследимостта на храните, базирана на блокчейн, ще бъде по-лесно да се покаже на потребителите откъде идва тяхната храна и как е произведена.

Като мрежа, управлявана от данни, блокчейн позволява ефективното проследяване на храната. Тази нова технология може да бъде от полза за всички участници в хранителната екосистема. Ползите ще зависят от бизнес целите на всеки участник. 

Поради своята проследимост, блокчейн осигурява прозрачен запис, който им позволява да определят къде са извършени нарушения на безопасността на храните.

Използването на блокчейн технология за проследяване и проследяване на храна може да подобри изживяването на клиентите. 
Блокчейн технологията може да се използва и за защита на потребителите от фалшиви лекарства. 

У нас вече има блокчейн система, която следи качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020