Освен подобряване на безопасността на храните, внедряването на блокчейн технология във веригите за доставка на храни, може също да доведе до повече отчетност за производителите и доставчиците на храни.

Малко вероятно е производителите и доставчиците на храни умишлено да нарушават правилата, за да избегнат глоби, но неспазването на разпоредбите за безопасност на храните може да ги извади от бизнеса.

Блокчейн технологията може да помогне на доставчиците да станат по-прозрачни, позволявайки на потребителите по-лесно да забелязват лоши практики. В крайна сметка потребителите ще се възползват от по-добра безопасност на храните и повишена рентабилност.

У нас вече има такъв проект, който е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Интегрираната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020