Нова блокчейн технология за проследяване гарантира свежестта на храните. Тя е разработена от българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество". 

Какво мислят земеделските производители за блокчейн?

Интегрираната системата служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

Децентрализираната система се прилага, за да може да се постигне по-висока степен на прозрачност и надеждност в процеса на проследяемост на произхода и качеството на храните. Основният фокус пада върху проследяемост на произхода и качеството на храните при оранжерийно производство на зеленчуци в България.

Количеството на данните за проследяемост, които трябва да се записват, често пъти е доста голямо. Автоматичното обобщаване на данни, използвайки баркодове, радиочестотни устройства, сензори и аналитични инструменти, е много по-точно и евтино, отколкото ръчните записи на рутинните операции. 

Големите производители трябва да инвестират в софтуер, за да следят партидите и техните характеристики. В малкия бизнес се предпочитат стандартни компютри с база данни или софтуер за таблици. Цените на четящите устройства за баркодовете и принтерите не са високи. 

Стандартните методи за търсене на базата от данни осигуряват бързи отговори на въпроси за проследяемостта, като например: кои клиенти са получили партида “х”?; какви съставки има в партида “y”?; или какъв е бил температурният профил за партида “z”?

Какво представлява „възможността за проследяване“?

Това е способността за проследяване на дадена храна, фураж, животно, което се отглежда за производство на храни или вещество, което е предназначено за или се очаква да бъде вложено в храна или фураж, през всички етапи на производство, преработка и разпространение.

Системи за проследяемост на храните

Системата за проследяемост е съществен елемент от системата за управление на 
безопасността на храните. По своята същност преминаването на една хранителна съставка по веригата на доставка я излага на редица рискови въздействия, с които нейната безопасност може да бъде нарушена. Ето защо се налага потребност от проследяемост на храните по техния път от първичния производител до крайния потребител и необходимост от създаване и прилагане на систематична методология за определяне на ефективни, съразмерни и целеви мерки или други действия за опазване на здравето на крайния потребител.

Системата за проследяване е основен елемент от системата за управление на безопасността на храните. Разработването на надеждна система за проследяване е средство, с помощта на което дадена организация за производство на храни може да проследи всеки хранителен продукт, който не е безопасен.

Сред основните принципи за функциониране на Европейски съюз е свободното придвижване на хора, капитали и стоки. Свободното движение на безопасна и здравословна храна представлява съществен аспект на вътрешния пазар и значително допринася за здравето и благосъстоянието на гражданите и на техните социални и икономически интереси.

Заетите в сферата на храните е добре да се запознаят с проблема, преди да преминат към частта, посветена на изтеглянето на продукти от пазара или от дистрибуторската мрежа.

Целта на системата за проследяване на храните е да идентифицира определена партида от продукти и суровини, използвани при производството им, след което да проследи тази партида и всяка отделна част от нея по време на производство и/или дистрибуция, до прекия потребител.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020