Блокчейн технологиите и криптовалутите са мистерия за доста хора, но те правят дебюта си в селското стопанство и доста предприемчиви хора спечелиха от тях, смятат експертите, наблюдаващите тези процеси. 
 
 
Блокчейн технологията може да предложи много предимства за заетите в селското стопанство. Тези технологии правят процесите по-прости, по-бързи и са по-сигурни и прозрачни от процесите, които са традиционни за доставки на фермерската продукция до клиента, каза, Tanner Ehmke, експерт в CoBank пред изданието Capital Press.
 
„По този начин се дава възможност до уникална база данни, която позволява на участниците в една сделка да се възползват от нея. Няма нищо на хартия или на един единствен носител. Информацията се дава на всички участници, без да може да бъде променяна, но и никой от тях не може да бъде водещ – което е рисковано във всяка друга верига. Освен това е постоянна и не може да се хакне“, посочи специалиста. 
 
 
По думите му блокчейн технологиите правят трансакциите бързи и сигурни, като позволява сделките да стават директно и се прекъсва участието  всякакви посредници, като адвокати, агенти. Също така се премахва бюрокрацията в конвенционалните процеси по договориране. 
 
„Така се увеличава стойността, като се увеличава доверието“, отбелязва  експертът. 
Доверието не е само между бизнес партньорите. Прозрачността на блокчейн технологиите генерират доверие и в крайните потребите, като пътят на храната може да се проследи от фермата до магазина за няколко секунди. Независимо за какъв вид продукти говорим, потребителите могат да видят цялата верига на доставка чак до стопанството, в което са произведени. 
 
Илюстрация: pixabay.com
 
„Тази прозрачност окуражава отговорността на всички участници“, коментира специалистът. По този начин търговците ще повлияят на производителите и те да бъдат толкова отговорни, смята Ehmke. 
 
 
Той счита, че големият брой на хора, които се ориентират към този вид технологии в селското стопанство, ще увлекат и другите заети във веригата. 
 
Това ще намали разходите, ще забърза процесите и ще „прескочи“ посредниците. Изисква се само компютърът на всеки от желаещите да се включат да бъде ъпдейтнат и да имат интернет. 
 
Вграждането на блокчейн технологиите в селското стопанство ще е огромна еволюция за този сектор. Голям брой от системите в нео са архаични и това е съществен проблем в момента, смята експерта. „За някои хора това ще е огромен скок в развитието“, посочва той. 
 
Той припомни, че някои от блокчейн технологиите имат криптовалути, с които може да се плати на секундата. 
Въпреки това волатилността на криптовалутите в момента е голяма и регулаторните агенции по света се опитват да въведат някакви правила и нормативи за тях. Според експерта е въпрос на инфраструктура, както когато са се въвеждали плащанията с кредитни карти преди години. 
„Валутите са ценни, защото хората казват, че са. Някога хората са плащали с подправки и мидени черупки“, коментира той.