Проучване на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество" относно нагласите и очакванията на производителите за блокчейн. Един от общите изводи е, че блокчейн среща одобрението както на фермерите, така и на потребителите.
Как блокчейн намери решение в проследяване на качеството на храните?
Оперативната група разработва проект за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти).
“Заключението, което може да се направи от проведените анкетни проучвания, е, че получените отговори по всички зададени въпроси са взаимно свързани и се припокриват и за двете категории анкетирани лица - земеделски стопани и крайни потребители (производители и потребители)”, коментираха от оперативната група за Агри.БГ.
Направеният от екипа на проекта задълбочен преглед на нормативната база и анализ на цялостната съществуваща конюнктура за проследяемост и безопасност на храните дава основание да се изведат следните изводи:
В България е налице задълбочена, детайлно прецизирана стандартизация и нормативна база, при научно обосновани качествени показатели и изисквания за качеството на храните. Функционира система за периодичен и реактивен контрол и проверки на институциите по конкретни сигнали и оплаквания. В системата отсъства единствено достатъчно сигурност за честотата на проверките и гаранции за надеждност на декларираната информация за всяка отделна партида, или още повече за всеки конкретен хранителен артикул.
Какво е FOOD TRACEABILITY и как помага на фермерите?
Основните изводи гласят, че неудовлетворението на крайните потребители се базира само и единствено на липсата на безспорни доказателства за автентичност и некомпрометираност на подаваната от производители информация на етикетите.
Земеделските производители пък не намират допълнителна добавена стойност от внедряването на познатите на пазара стандартизирани системи за управление на безопасността и качеството на храните по различни причини. Основните сред тях са тяхната сложност, висока цена и до известна степен неразбирането им от страна на производителите. Производителите не споделят разбирането, че внедряване на стандартизирани системи за управление на качеството и безопасността на храните е достатъчно за тяхното убедително представяне пред крайните потребители.
Потребителите и производителите са убедени, че:
Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020
0 КОМЕНТАРА