Блокчейнът е централен въпрос в последните дискусии за безопасността на храните, с множество примери за технологията в действие. Хранително-вкусовата промишленост е уязвима към пропуски, особено при нетрайни хранителни продукти като плодове и зеленчуци.

В резултат на това болестите, пренасяни с храни, могат да застрашат общественото здраве. С подобрена проследимост компаниите могат да предотвратят голям брой проблеми с безопасността на храните чрез идентифициране и проследяване на всички съставки. Използвайки блокчейн технологията, фирмите могат да автоматизират всяка стъпка от движението на продукта през веригата за доставки.

В България вече се предлага интегрирана система, която следи качеството и произхода на храните. Проектът се осъществява от българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020