Близо 9 хиляди противоградови ракети са изстреляни срещу градоопасни облаци до момента. Проблемът е, че ракетите не са платени, алармира инж. Николай Николов, изп. директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

 

„По преценка на нашите специалисти тази година открихме активния сезон за борба с градушките по-рано – на 30 април – заради силните процеси, на които сме свидетели от пролетта насам. Това помогна да бъдат спасени стотици хиляди декари земеделска продукция, но доведе и до изразходване на огромно количество противоградови ракети.

 

[news]

 

До момента са изразходвани близо 9 000 ракети, което поставя в изключително сложно положение бюджета на МЗХ“, заяви инж. Николов на специална пресконференция. ИА „Борба с градушките“ се нуждае от допълнителни средства за ракети, категоричен е Николов. Той припомни, че на 13 юни е подадено искане към МФ и МС за корекция на бюджета на МЗХ с 2 млн. лв., но и до момента отговор няма.

 

„Имаме задължения към фирмата-производител на противоградовите ракети. Те вече ни предоставиха ракети за 2.5 млн. лв. без да сме ги платили, за да можем ефективно да работим. Сумата очакваме да получим от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Средствата бяха одобрени, но не са разплатени. Това води до невъзможност да искаме нови количества ракети, с които да работим“, обясни Николов.

 

Той беше категоричен, че ако в рамките на 3 дни не бъдат намерени пари, ИА „Борба с градушките“ ще трябва да спре да работи, което означава близо 17 млн. декара земеделска земя да остане без противоградова защита.

 

Ситуацията тази година е извънредна, подчерта Николов. Като пример той посочи, че през 2012 г. са били изстреляни 2 800 ракети за целия сезон, през 2013 г. - 5 100 ракети за активния сезон, а през 2014 г. - 9 000 ракети само до момента. Николов информира, че в момента в наличност агенцията има 3 400 ракети за всички 200 ракетни площадки в страната.

 

Това означава, че за една площадка имаме 11-14 ракети, което е количество недостатъчно дори за едно въздействие. Само на 24 юни за справяне с мощните процеси и разбиване на противоградовите облаци са били изстреляни 738 противоградови ракети.

 

Късно снощи земеделският министър Димитър Греков е уверил директора на агенцията, че може да разполага с 1.2 млн. лева за закупуване на ракети. По разчети на агенцията с ракетите, купени с тези пари, е възможно да има противоградова защита до средата на юли. Проблемът с неплатените 2.5 млн. лв., обаче, остава и те трябва да бъдат разплатени в следващите няколко дни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!