Продължава подготовката на едни от най-мащабните Дни на полето, които ще се проведат през последната седмица на юли в Добричка област. Инициативата е на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, а мястото е землището на село Поручик Гешаново.

Актуални прогнози и мнения за реколтата от есенници у нас

В рамките на 3 дни от 26 до 28 юли включително на земеделския празник ще се съберат 12 семенарски компании с над 200 хибрида царевица и слънчоглед, 20 вносители и производители на земеделска техника, 10 фирми за листни торове. В уникалния форум ще се включат още застрахователи, банкови институции, доставчици на гориво, фирми за иновации и технологии. 

„Сложихме табелите с хибриди царевица и слънчоглед, посочени са изведените с листни торове технологии. Днес с колегите от фирмите за машини уточнихме какви презентации ще има на полето. Движим се добре с организацията“, обобщи Радостина Жекова, председател на браншовата структура в Добричка област. Дните на полето са насрочени за последната седмица на юли, но ако жътвата на пшеница в региона се забави, датите ще се уточнят допълнително, посочват още организаторите. 

Професионалната гимназия по аграрно стопанство е партньор и член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. С помощта на учители и ученици от учебното заведение ще премине съпътстващата програма на мащабния земеделски форум. Предвидени са игри и забавления за стопаните и децата им, както и майсторско управление на трактори. С помощта на Аграрната гимназия ще се проведе и изложението на Ретро машини. Организаторите приканват всеки, който е успял да запази и възстанови земеделска техника на достолепна възраст, да участва в Дните на полето. През лятото на миналата година в Третото издание на изложението на Ретро автомобили в Добрич посетителите видяха трактор Дойц от 1951 г., верижен трактор Болгар от 1964 г. и 9-цилиндров самолетен двигател, използван в селскостопанската авиация. 

Вторият ден от Дните на полето ще бъде посветен на символа на Добруджа – пшеницата. Празникът ще представи ритуалите, свързани не само с прибирането на зърното, но и с приготвянето на хляб Най-малките ще се запознаят още на полето как се прибира зърното, как се мели пшеница и как се меси хляб от полученото брашно, уточни още Радостина Жекова. 

Третият ден е свързан с информацията и новините в сектор „Земеделие“. Гост на празника ще бъде Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации, която ще представи новите изисквания в Общата селскостопанска политика.