Производството на рози се възстанови след предизвикателствата през последните години и днес маслодайна роза се отглежда на над 50 хил. дка, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев на Празника на розата в Казанлък. Той потвърди, че сектор „Розопроизводство” има подкрепата на Министерството на земеделието и храните. 
Заместник-министър Стратев посочи, че това е един от най-красивите български празници, който тази година се провежда за 121 път.

Розата остава значим символ на България, а качествата на българското розово масло са известни в цял свят“, коментира той.
Към момента, съгласно Закона за маслодайната роза, в регистъра на производителите са вписани 2 947 земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба. Според регистрите, обектите за преработка на розов цвят са 51, като техният годишен капацитет е за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят, каза заместник-министърът на земеделието и храните. 


Българското розово масло остава ценна суровина за световната парфюмерийна и козметична индустрия и експортът му основно е насочен към САЩ, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция, каза още той.

Заместник-министър Стратев подчерта и значението на съхраняването на традициите, което е предпоставка да се запазят производството и високото качество на Българското розово масло.

През тази година и розоберът стартира по-рано от обикновено с няколко седмици, потвърдиха стопани пред Агри.БГ. Очакванията на розопроизводителите са добивите от маслодайната култура да бъдат поне като миналогодишните заради наличната влага, която подобрява качествата на цвета. Сред основните проблеми на бранша обаче остава работната ръка и много от предприемачите в сектор “Розопроизводство” се опитват да вкарват работници за беритбената кампания от трети страни.