Пикът в изкупните цени на свинското премина и сега тенденцията е за намаляване, споделя пред Агри.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

Анализ: Малките и средните стопанства понасят по-тежко COVID-19

Според него сегашният период на предпразнично търсене на свинско няма да компенсира загубите на фермерите през годината, защото възстановяването и репопулацията на една ферма е дълъг процес

В момента изкупната цена на живите животни е около 2,20 лв. за килограм. Консумацията е в рамките на нивата от предишни години, няма съществена промяна заради коронавируса, коментира браншовият представител.

В  Анализ на влиянието на COVID-19 върху аграрния сектор в България, изготвен от Министерството на земеделието, се изчислява, че пандемията е довела до допълнителни разходи в сектор „Свиневъдство“ за прилагане на ограничителните мерки и санитарните изисквания. Данните сочат, че за един зает в стопанството тази година са отишли с 245 лв. повече.

„В това направление производственият процес е непрекъснат по своя характер, строго специализиран и в него са ангажирани повече заети, което е предпоставка за близък контакт между тях. Това изисква допълнителни разходи за защитни облекла и други предпазни средства. В допълнение, с цел опазване здравето на персонала и елиминиране появата на COVID-19, в тези стопанства се налага и дезинфекция на контактни повърхности, поради отглеждане на животните в затворени помещения, се уточнява в анализа.

Със сигурност разходите за увеличаване на биосигурността във фермите тази година бяха още по-големи, споделя Михайлов, но въпреки щетите от коронакризата той смята, че истинската вреда в индустриалното свиневъдство е нанесена от Африканската чума (АЧС).

Ако гледаме броя заклани животни в България през предишни години и тазгодишния, по статистика на Евростат, има около 27 % спад, изтъква браншовикът

„Основната причина за това е проблемите, предизвикани от Африканската чума по свинете. Няколко големи индустриални ферми у нас сериозно пострадаха – в Николово, в Бръшлен, Голямо Враново и други. Когато миналата година започна проблемът с АЧС имаше сериозно увеличение на цената (у нас до 3,20 лв./кг), което продължи до средата на тази година, след което изкупните цени започнаха да падат.

Експортът от Европа, който е беше основно към Азия, към Китай, намаля, това означава, че има задържане на количества на европейския пазар и е естествено да доведе до спад в цените. У нас също се увеличи процентът на вноса от държави членки на Европейския съюз, което сваля изкупните цени за родното производство. За едногодишен период, от ноември 2019 г. до ноември 2020 г., продажната цена на трупното месо в България е намаляла с 11,4%, сочи статистиката на Евростат“, обяснява Димитър Михайлов.

.