Най-голям у нас е броят на фермите и броят на отглежданите в тях крави в Пловдив и Хасково, а близо 30% от кравите в България се отглеждат в малки ферми с до 50 животни, показват анализите на Института по животновъдни науки – Костинброд. Анализираните на национално равнище ферми са от регистъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а изследването е направено от Института в Костинброд.

 

Според експерти трябва да се заложи именно на реконструкция на малките ферми, защото те имат потенциал. Анализите показват, че имаме само 10% високотехнологични и модернизирани ферми – повечето със затворен цикъл, включително и производство на биогаз. 30% от българските ферми са в средно състояние и 60% от фермите са в категорично незадоволително състояние, заяви доц. д-р Вергиния Гайдарска, специалист по популационна генетика, развъждане и селекция на млечни породи говеда в Института в Костинброд.

 

На базата на регистъра на фермите на МЗХ са изследвани и близо 3 000 ферми първа категория, в които се отглеждат над 130 000 крави. Най-голям у нас е броят на фермите в Пловдивска област – 14.5% от общия брой анализирани стопанства, като в тях се отглеждат 17.2% от кравите, регистрирани 1-ва категория. На второ място е област Хасково с 8.9% от млечните ферми и 7.1% от кравите. Близки до тези проценти са фермите с областите Стара Загора, Силистра, Сливен и Добрич. Във всички останали области процентите на отглежданите крави от 0.5 до 3.3%. Средният размер на стадата в 1-ва категория фермите е около 45 крави.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!