Близо 2,5 млн. лв. (2 463 353 лв.) по подмярка 21.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани - COVID 1” от ПРСР са пуснати по сметките на фермерите, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Подпомагането са получили 1 008 земеделски производители, извършващи дейности в секторите „Растениевъдство” и „Животновъдство”, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19”,уточняват от ведомството.

Финансовата подкрепа е преведена на земеделски стопани, подали заявления по втория прием на подмярка COVID 1, който се състоя от 17 май до 4 юни 2021 г.

Право на подпомагане по подмярка COVID 1 имат бенефициери, които са кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2020 и отговарят на поне едно от следните условия: нямат подадено заявление за подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г. или имат подадено заявление, но не са получили подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.

Финансовата помощ се изплаща под формата на еднократна сума. Таванът на подпомагането за един земеделски стопанин по подмярка COVID 1 е не повече от левовата равностойност на 7000 евро.